hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Milyen hatása van a drogok dekriminalizációjának?

Melyik az az európai ország, ahol a legliberálisabbak a drogtörvények? Az amerikai Time hetilap beugratós kérdésére nem Hollandia a válasz.

Hollandia valójában nem legalizálta a marihuána/kender fogyasztását, pusztán annyi történik, hogy nem erőltetik a törvény végrehajtását, azaz nem üldözik a fogyasztókat. Portugália az első európai ország, ahol megszűnt mindenféle drog személyes birtoklásának büntethetősége. 2001 óta a portugál marihuana-, kokain-, heroin- vagy metamfetamin-fogyasztók nem kerülnek börtönbe, hanem orvosi kezelést ajánlanak számukra, amit nem kötelező elfogadniuk. A törvény módosítását azzal indokolták, hogy a fogyasztók a börtöntől való félelem miatt „a föld alá kényszerülnek”, nem veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és a bebörtönzés az államnak sem jó, mivel sokkal többe kerül, mint a terápia.

Annak idején a módosítás kritikusai azt hozták fel ellenérvként, hogy rengeteg drogturista áramlana az országba, és megnőne a portugálok drogfogyasztása is. Portugáliában azidőtájt az európai országok közül az egyik legmagasabb volt a keménydrog-fogyasztás.

Egy 2009 áprilisában megjelent vizsgálat eredményei szerint, a dekriminalizáció öt éve alatt a portugál tinédzserek között az illegális droghasználat és a HIV-fertőzések (amit a használt fecskendők megosztása okozna) száma egyaránt csökkent, a drogfüggőség miatt kezelést kérők száma viszont több mint duplájára nőtt. A kutatást vezető Glenn Greenwald óriási sikernek értékeli a portugál fogyasztók büntetésének eltörlését, ami „lehetővé tette a portugál kormány számára, hogy minden más európai országnál hatékonyabban kezelje és kontrollálja a drog-problémát.

A dekriminalizáció után Portugáliában a legalacsonyabb a 15 éves kor felettiek között a marihuánát kipróbálók aránya, mindössze 10 százalék. Az USA-ban ez a szám a 12 év feletti lakosságot figyelembe véve 40 százalék! Az Egyesült Államokban a lakosság számához viszonyítva több ember használ kokaint, mint ahányan Portugáliában marihuánához nyúlnak. Holott az USA drogpolitikája igen szigorú, az ország a tiltás és büntetés élharcosa, aminek következtében sokkal többen vannak börtönben a demokrácia hazájában, mint a világ bármely más országában – a kokain- és marihuána-használat mégis (vagy tán épp ezért?) itt a legmagasabb a világon. Glenn Greenwald hozzáteszi: a drogpolitikával kapcsolatos vitákkal az USA-ban az a legnagyobb baj, hogy sokszor spekuláción és félelemkeltésen alapulnak, és nem veszik figyelembe a megengedő drogpolitika hatásáról beszámoló tapasztalati tényeket.

A Cato-jelentés szerint 2001 és 2006 között a portugál 13 és 15 évesek között 14,1 százalékról 10,6 százalékra csökkent bármilyen illegális drog kipróbálása, a 16 és 18 év közöttieknél 2,5 százalékról 1,8 százalékra esett a heroin-kipróbálás, az új HIV-fertőzések száma 17 százalékkal lett kevesebb, a heroin-túladagolásos halálesetek száma felére csökkent.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés