hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Drága a magyaroknak a magánellátás

A magyarok több mint harmada havonta 1-5 ezer forint közötti összeget fordítana magán egészségbiztosításra, derült ki a CIG Pannónia Biztosító ezerfős reprezentatív kutatásából.

A felmérés szerint ennél kevesebben, 21 százalék tudna 5-10 ezer forint közötti összeget is szánni a magán biztosítására, 16 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ezt nem engedheti meg magának. A magyar lakosság nincs felkészülve a váratlan kiadásokra, az 56 évnél idősebb korosztály csupán tizede engedhet meg magának 100 ezer forintot meghaladó egészségügyi kiadást.

Előre nem látott megbetegedés esetén a válaszadók közel felének nem lenne miből kifizetni a kezelést, mert nem rendelkezik ilyen célú megtakarítással. Minden nyolcadik válaszadó 1-50 ezer forint közötti összeget tett félre, 8 százalék 50-100 ezer forintos kiadásra lenne felkészült. Ennél magasabb összeg, 100-200 ezer forint kifizetésére csak minden huszadik megkérdezett lenne képes, az 56 évnél idősebb korosztály jóval felkészültebb, közülük minden tizedik válaszadó engedhetne meg magának ekkora kiadást.

A felmérés szerint ha az anyagi szempont nem lenne tényező az egészségügyi ellátás kiválasztása során, akkor a válaszadók több mint fele hazai magánkórházban kezeltetné magát egy nem súlyos, ám kórházi kezelést igénylő megbetegedés esetén, míg állami kórházban kevesebb mint ötödük gyógyulna. A megkérdezettek 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kórházi kezelést igénylő betegség esetén inkább más országban kezeltetné magát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink