2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Döbbenetes gyerekhalandósági adatok

A gazdasági növekedés nem feltétlenül jár együtt a gyermekhalandóság csökkenésével – figyelmeztettek sokkoló tanulmányukban egy nemzetközi gyermeksegély szervezet munkatársai.

Évente tízmillió gyermek hal meg ötödik évének betöltése előtt; 99 százalékuk származik a fejlődő világból – állítják a Save the Children kutatói. A tanulmányban az egyes országok gazdasági mutatóit vetették össze a gyermekhaladósági adatokkal, és ebből világosan kiderült, hogy növekedésnek indult gazdasága bevételeit nem minden ország fordítja a szociális állapotok, köztük a gyermekek helyzetének javítására. „A gyermekek túlélése tragikus lutrinak tűnik, ami azon múlik, ki hová születik” – idézte a humanitárius szervezet egyik munkatársát a BBC hírszolgálata.
A kutatók tapasztalatai szerint a legszegényebb országok is képesek lehetnek arra, hogy egyszerű szociálpolitikai intézkedésekkel csökkenthessék a gyermekhalandóságot. Az egyik ellenpélda Angola, ahol óriási a kontraszt a tengerparti olajkincsnek köszönhetően javakban dúskáló fővárosi térség és az ország háború dúlta belső vidéke között. A nyugat-afrikai ország az ENSZ Fejlesztési Programja (UNEP) által nemrégiben közzétett „Jómód és túlélés”-táblázat legalján szerepel. A program illetékesei szerint az Angolában születő kicsik több mint felét meg lehetne menteni a korai haláltól, ha igazságosabban osztanák el a javakat.
A világ legszegényebb országai között szereplő Nepál, Malawi, Tanzánia vagy Banglades az élen jár a gyermekhalandóság visszaszorításában.
India, a legdinamikusabban fejlődő dél-ázsiai ország viszont szegény szomszédjai nyomába sem érhet: egynémely indiai államban (Orisza, Rádzsasztán vagy Bihar) a gyermekek és a szülő nők halandósága a legrosszabb a világon.
Jelentős javulás nélkül a világ nem lesz képes 2015-re visszaszorítani a gyermekhalandóságot, holott ez volt az egyik kulcsfontosságú millenniumi fejlesztési cél. Gordon Brown brit miniszterelnök „ébresztőnek” nevezte a Save the Children jelentését, és leszögezte, hogy „ világ tud tenni és kell is, hogy többet tegyen” ebben a kérdésben.


MTI-Panoráma

cimkék

hirdetés

Könyveink