hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Digitális diabétesz

Bionikus hasnyálmirigy, kézi kalóriaszkenner, olcsó vércukorteszt, diabéteszspecifikus technológia – csak néhány újdonság, amit a digitalizáció hozott be a cukorbetegséggel küzdők világába.

Diagnózis és diabulimia

Mint arról Craig Idlebrook beszámol az Insulin Nation című honlapon, az FDA már befogadott egy folyamatos glükózmonitorozásra alkalmas eszközt, amivel drót nélküli összeköttetéssel lehet a vércukorszintértékeket a követőkkel megosztani, továbbá van már olyan glükózpumpa is, amelyet befogadott az amerikai gyógyszerügynökség, míg egy másikra az EMA bólintott rá. A pumpák fejlesztésében a következő cél az olyan eszköz, ami az inzulin mellett a glükagon adagolására is képes, amihez már megszületett az első lépés: kifejlesztették a szobahőmérsékleten is stabil hormont.

A terápia mellett a diagnózis terén is van továbbhaladás: Craig Idlebrook a tavalyi év egyik legnagyobb eredményének tartja, hogy elkészült egy olyan fejlesztés, aminek segítségével vércukortesztcsíkokat lehet printelni igen olcsón: egy-egy tesztcsík nem kerül 5 centnél többe.

A diagnózis és terápia egy elhanyagolt területére is felhívja a figyelmet az Insulin Nation, mégpedig az 1-es diabétesszel szövődött evési rendellenességek világára. A diabulimiának is nevezett tünetegyüttes a testsúly kontrollja, a hízás elkerülése érdekében történő inzulinmanipulációt takarja. A jelenség az anorexiához hasonlóan főleg serdülő lányokra jellemző (az 1-es diabétesszel élő serdülő lányok akár 10%-a is érintett lehet, a fiúk 1,4%-a), akik nagy szénhidrát- vagy kalóriatartalmú étkezést követően azáltal akarják elkerülni a hízást, hogy nem adják be maguknak az inzulint. A rossz glikémiás kontroll hosszú távú eredményei természetesen katasztrofálisak lehetnek. A diabulimia kezelése speciális szakértőket igényel, pl. olyan pszichiáterek részvételét a terápiás teamben, akik a serdülőkor, a táplálkozási zavarok és a diabétesz világában egyaránt járatosak. Craig Idlebrook beszámolója szerint ilyen szakembereket az USA-ban is nehéz találni.

 

E-cukorbetegek és diabétesz 2.0

Egyre aktívabbak maguk a cukorbetegséggel élők és a diabéteszspecifikus technológia, a hordozható okoseszközök újdonságairól, az összegyűlő digitális adatok újszerű felhasználásáról írók az interneten. A Current Diabetes Reviews egy tanulmányaMarisa E. Hilliard és munkatársai: The Emerging Diabetes Online Community – bemutatja, milyen platformokon kommunikálnak a cukorbetegek a világhálón, tanácsokat ad a családtagoknak és a kezelőknek is, hogyan tudhatnak ők maguk is hasznosan részt venni a diabétesz 2.0 világában.

 

Magyar technofilek

A magyar cukorbetegek is aktívak az interneten, és leginkább az ő blogjaikat olvasva lehet megismerni pl. a technikai újdonságokat. Így kiváló információforrás orvosok és betegek számára egyaránt az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom dr. Végh Dániel által vezetett honlapja (a fogorvos alapította egyébként a cukorbetegek első magyarországi futballcsapatát is FC DiaBeaters néven), ahol többek között megtudhatjuk, hogy elkészült az ingyenes Laborom applikáció diabéteszfókuszú verziója, bemutatásra került az első bionikus hasnyálmirigy (iLet), humán 1-es fázisba lépett az 1-es típusú diabétesz elleni védőoltás vagy hogy hogyan sikerült 3D printeléssel béta-sejteket helyezni egy extrahepatikusan transzplantálható vázra.

Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató blogján pedig (MedIQ) a diabétesz iránt érdeklődők többek között megismerhetik a Google cukormérésre képes kontaktlencséjét (a hírek szerint 2019 előtt nem kerül piacra) és a Tellspec szintén fejlesztés alatt álló kézi szkennerét, ami az étel molekuláris felépítését elemezve azonnal képes lesz megmondani, mennyi kalória (illetve milyen és miféle káros anyag) van a tányérunkon. Ha elkészül, nemcsak a cukorbetegeknek válik hasznára.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink