hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Cukorbetegség: kezdik képezni a tanítókat is

Tervei szerint az általános iskola alsó tagozatában tanító, diabéteszes gyermekekkel kapcsolatba kerülő pedagógusokra is kiterjeszti oktatóprogramját az idén tízéves Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet 2013-ban indította el Belevalók néven ingyenes edukációs programját pedagógusok, elsősorban óvónők és kisgyermeknevelők számára azzal a céllal, hogy felkészítse őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 17 helyszínen már több mint 1200 pedagógus vett részt a képzésen.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kedden együttműködési megállapodást írt alá a legfontosabb magyar diabétesz szakmai szervezettel, a Magyar Diabetes Társasággal (MDT) és az egyetlen magyar vércukormérő-gyártó céggel, a 77 Elektronika Kft.-vel - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

A tervek szerint a partnerekkel együttműködve nemcsak a képzés szakmai hátterét erősítik, hanem a következő tanévtől az iskolai alsó tagozatban tanító pedagógusokra is kiterjesztik a programot. Ha egy oktatási intézménybe cukorbeteg gyermek kerül, a Magyar Diabetes Társaság közreműködésével a regionális gondozóhely szakorvosa is bekapcsolódik az ismeretek átadásába, és a pedagógusok, szülők konkrét kérdéseinek megválaszolásával, valamint tanácsokkal segíti a gyermek minél szakszerűbb ellátását.

A Belevalók indításának célkitűzése az volt, hogy 2-3 éven belül az ország minden részébe eljusson a program, és minél több pedagógus szerezzen ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. Az előrejelzések szerint 5-10 éven belül nem lesz olyan oktatási intézmény Magyarországon, ahol ne lenne cukorbeteg gyermek.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az alapítvány idén immár negyedik alkalommal rendezi meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével. A verseny mostantól nyílt, tehát olyan cukrászdák is nevezhetnek június 12-ig, amelyek nem ipartestületi tagok. Idén is csak egészséges tortarecepteket - azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákat - várnak. Az amatőröknek, házikuktáknak kiírt háziverseny szintén júniusban startol.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink