hirdetés
2024. november. 22., péntek - Cecília.
hirdetés

 

Csökkenti a hipertónia kockázatát az étcsokoládé mértékletes fogyasztása

A Scientific Reports folyóiratban jelent meg a kínai Shaoxing People’s Hospital kardiológusai által végzett vizsgálat eredménye, amelynek legfontosabb következtetése, hogy az étcsokoládé mértékletes fogyasztása csökkenti a hipertónia kialakulásának kockázatát.

A hatás kiváltó oka valószínűleg az étcsokoládé flavanol tartalma lehet, ami ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatók vizsgálatuk során a mendeli randomizáció módszerével értékelték csaknem 65 ezer ember genetikai profilját, és több súlyos betegség, így a szívelégtelenség, a vérrögök kialakulása, a stroke, a koszorúér-betegség, valamint a krónikus hipertónia és az étcsokoládé fogyasztása közötti asszociációt határozták meg. Az eredmények szerint az étcsokoládé fogyasztása erős kapcsolatot mutatott a krónikus hipertónia kialakulásának csökkenésével, továbbá gyenge asszociációt a vénás thromboembolia rizikójával, de az összes többi vizsgált kórkép esetében semmiféle kapcsolat nem volt megfigyelhető.

Fotó: Pixabay on pexels.com
Fotó: Pixabay on pexels.com

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink