Csökkenti a hipertónia kockázatát az étcsokoládé mértékletes fogyasztása
A Scientific Reports folyóiratban jelent meg a kínai Shaoxing People’s Hospital kardiológusai által végzett vizsgálat eredménye, amelynek legfontosabb következtetése, hogy az étcsokoládé mértékletes fogyasztása csökkenti a hipertónia kialakulásának kockázatát.
A hatás kiváltó oka valószínűleg az étcsokoládé flavanol tartalma lehet, ami ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatók vizsgálatuk során a mendeli randomizáció módszerével értékelték csaknem 65 ezer ember genetikai profilját, és több súlyos betegség, így a szívelégtelenség, a vérrögök kialakulása, a stroke, a koszorúér-betegség, valamint a krónikus hipertónia és az étcsokoládé fogyasztása közötti asszociációt határozták meg. Az eredmények szerint az étcsokoládé fogyasztása erős kapcsolatot mutatott a krónikus hipertónia kialakulásának csökkenésével, továbbá gyenge asszociációt a vénás thromboembolia rizikójával, de az összes többi vizsgált kórkép esetében semmiféle kapcsolat nem volt megfigyelhető.