Szívvédő csokoládé?
A müncheni Európai Kardiológiai Társaság konferenciáján bemutatott friss tanulmány szerint azoknál, akik havonta háromszor fogyasztanak csokoládét, 13%-kal csökken a szívproblémák esélye, írja a Dívány.
A New York-i Icahn Orvostudományi Egyetem tudósai 575.000 résztvevőt vizsgáltak, a kutatás során pedig arra jutottak, hogy a csokoládé természetes összetevői gondoskodnak a vérerek egészségéről és csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, írja az Insider nyomán a Dívány. Azonban azoknál, akik minden nap ettek csokoládét, 17%-kal nőtt a szívelégtelenség lehetősége, ez pedig valószínűleg a magas zsír- és cukortartalomnak tudható be.
"Úgy hiszem, hogy a csokoládé fontos tápanyagforrás, hiszen a benne lévő flavonoid gyulladáscsökkentő hatású és hozzájárul a jó koleszterinszint kialakulásához is" – mondta Chayakrit Krittanawong, a tanulmány vezető szerzője. "Azonban a csokoládéban nagy mennyiségű telített zsír is található, ezért inkább azt mondanám, hogy egészségügyi szempontból a legjobb megoldás az étcsokoládé mérsékelt fogyasztása." Azoknak az embereknek például, akiknél már eleve magas a szívbetegségek kockázata, ajánlott a csokoládé kerülése, éppen ezért nem vonható le egyértelmű következtetés.
Egy 2017-es tanulmány, amelyen a Harvad tudósai és dán tudósok dolgoztak, sokkal inkább a csokoládéfogyasztás előnyeiről számolt be: az eredmények szerint segít megelőzni a leggyakoribb szívritmuszavart, a pitvarfibrillációt. Az 55.000 résztvevő közül azoknak, akik hetente hatszor ettek csokoládét, 20%-kal volt alacsonyabb a PF értékük, mint azoknak, akik havonta csak egyszer nassoltak belőle.