hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Covid-juttatás: óriási a felháborodás

Óriási a felháborodást váltott ki az egészségügyi és szociális ágazatban az, hogy a frontvonalban dolgozók közül nem mindenkinek jár a félmillió forint, írja a Népszava.

Alaposan felbőszítette az ágazatban dolgozókat a bruttó 500 ezer forint covid-juttatás szétosztásával az egészségügyért is felelős humántárca. Az egyszeri többletpénzből olyanok is kimaradtak, akik a legnehezebb posztokon álltak helyt a kritikus időszakban, miközben sokan státuszuk alapján akkor is megkapják ezt a jutalmat, ha a fertőzésnek kitettektől messze adminisztratív feladatokat láttak el, vagy éppen szabadságukat töltötték, írja a Népszava.

Az egyik idősotthon főnővére azt mondta lapnak: az ápolók és a segítőik harmadik hónapja válságkezelő beosztásban dolgoznak. Azaz családjaikat hátrahagyva hetekre beköltöztek az ellátottjaik mellé, matracokon a földön aludtak, azért, hogy amennyire csak lehet megvédjék a gondozottakat a vírustól. A főnővér nem érti: nem jár jutalom azoknak, akik így küzdöttek, máshol viszont azok is megkapják ezt az összeget, akik járványveszély kezdetekor fizetetlen szabadságra mentek. „Tisztességtelen eljárás ez a maszktól kisebesedett orrú, teljes menetfelszerelésben dolgozókkal szemben!”

Sikerült megint kiosztani úgy 92 milliárdot a kormányzatnak, hogy az sokaknak elégedetlenséget okoz – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Hozzátette: egyelőre csak a miniszteri tájékoztatóból ismerik, hogy ki részesül a jutalomból, megvárják az erről szóló jogszabályt, és azt követően levelet írnak Orbán Viktor miniszterelnöknek felhíva a figyelmét a kimaradottakra az elosztás igazságtalanságaira.

A Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán tette közzé, hogy egyenlő elbírálás alá kell esniük az egészségügyben dolgozóknak. Mint írják: a közfinanszírozott egészségügy, a magánegészségügy, a szociális szféra dolgozói, a gyógyszerészek és diplomás tagjaink mind részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Mindenki a saját területén állt helyt. A korlátozások ideje alatt egyenlőek voltunk, mindenkire ugyanaz vonatkozott. Most, amikor a kiesett bevételek pótlásáról van szó, ismét nem tekintik egyenlőnek az egészségügyi dolgozókat. Álláspontjuk szerint csak egy olyan egészségügy lehet hatékony, ahol a rendszer középpontjában a beteg áll, körülötte pedig egységben a segítő szakemberek. Ezért minden megosztó intézkedés káros lehet a betegek számára.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága ugyancsak Kásler Miklósnak írt levelet, szót emelve a járvány időszaka alatt a frontvonalban dolgozó kollégáik érdekében.

cimkék

hirdetés

Könyveink