2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gulyás: A veszélyhelyzet után nyitnak a színházak, múzeumok, mozik és fürdők

Sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, Magyarország eredményesebben védekezett, mint Nyugat-Európa bármelyik állama, és ezért köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a védekezésben és azoknak is, akik betartották a járványügyi szabályokat. Gulyás Gergely elmondta, június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők kinyithatnak. A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad. Az autós koncerteket generálisan, azonnali hatállyal engedélyezik, közölte.

A leginkább veszélyeztetett idősek számára létrehozott védett vásárlási idősáv fennmarad. Az idősotthonok, szociális ellátóhelyek, kórházak látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig biztosan fennmarad, utána az országos tisztifőorvos hozhat majd döntést az ügyben.  A járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik, és a országos tisztifőorvosnak továbbra is biztosítottak lesznek azon jogosultságai, amelyekkel a járvány megelőzése érdekében intézkedéseket tehet. A miniszter a legfontosabb változásként arra mutatott rá, hogy a rendeleti törvényalkotás megszűnik a rendkívüli jogrend végével. Újra csak az Országgyűlés alkothat majd törvényeket, és a parlamentnek arról is döntenie kell, hogy a kormány által az elmúlt hónapokban meghozott rendeletek közül melyeket kívánja fenntartani – mondta.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

A kormány az idei költségvetésből a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított  közölte hozzátéve, hogy ez szükséges és arányos volt.

A magyar gazdaság megszenvedte a járványügyi válsághelyzetet, de  jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az idei esetleges gazdasági recessziót, jövőre jelentős növekedéssel tudjuk ellensúlyozni, tette hozzá. Gulyás elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni. A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel közreműködik összesen 1 millió 144 ezer 125 magyar álláshely védelmében, munkaerő-piaci vagy képzési támogatásában. A regisztrált álláskeresők közül 175 ezren kaptak pénzbeli ellátást, a támogatási programok megvédtek 302 ezer munkahelyet, alapozó informatikai képzésre 62 ezren jelentkeztek, 12 ezren igényeltek hitelt a diákhitelt plusz keretében, 73 ezer 800 új munkahely létrehozását támogatják a beruházásösztönző programok, és 88 ezer közfoglalkoztatott van, de ez a szám szükség esetén 200 ezerig is felmehet. Jó hír, hogy egyelőre csak 7 ezer új közfoglalkoztatott van, tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy az Országgyűlés adócsökkentésekről is döntött. A szociális hozzájárulási adó július 1-jétől  17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken, ezzel mérséklődik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás is szintén 15,5 százalékra, továbbá 12 százalékról 11 százalékra csökken a kisvállalatai adókulcs. A kormány döntése nyomán a cégek akár teljes nyereségüket is félre tehetik társasági adó mentesen 4 éven belül megvalósuló magyarországi beruházásra, ha az nem haladja meg a 10 milliárd forintot. A kabinet döntött arról is, hogy nemzeti konzultációt tart a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról. A sikeres védekezés alapja a nemzeti összefogás, ezért fontos, hogy megismerjük az állampolgárok véleményét, jegyezte meg a miniszter.

A kormány 5,1 milliárd forintos kultúratámogató csomagról is döntött a Magyar Művészeti Akadémiával egyeztetve, melynek célja, hogy a magyar kultúrát olyan helyzetbe hozzák, mintha nem lett volna járvány, és mérsékeljék a kultúrában dolgozókat ért károkat ismertette Gulyás Gergely.

Az egészségügyi bérektől a klímákig

Kérdésekre válaszolva, az egészségügyben dolgozók fizetéséről szólva arra emlékeztetett, az ápolók bére ebben a ciklusban 72 százalékkal nő, és bár ez még mindig nem éri el a nyugat-európai átlagot, eddig egyetlen parlamenti ciklusban sem nőtt hasonló mértékben. Az idei évben a gazdasági nehézségek ellenére a 20 százalékos béremelés meg fog történni, jelentette ki, jelezve, hogy a bruttó 500 ezer forintos támogatás is jelentős forrást jelent a dolgozóknak. A kormány célja, hogy az orvosok bére továbbra is emelkedjenek, és erről a járványhelyzet végén szívesen egyeztetnek majd. Szeretnénk, ha az orvosokkal is megegyezésre juthatnánk egy valós perspektívát nyújtó béremelésről, fogalmazott.

Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy egyes egészségügyi intézmények műtőiben nem működik klímaberendezés, leszögezte: a nyáron használt műtőknek légkondicionáltaknak kell lennie. Hozzátette: ha ehhez a szükséges feltételek egy intézménynél nincsenek meg, akkor a kormány akár az anyagi feltételeket is biztosítja. Azt mondta, "intézményvezetői alkalmatlanságnak" tartja, ha nyáron olyan műtőben műtenek, ahol nincs légkondicionálás, szerinte ez "nem megengedhető". Mind az egészségügyben jelen lévő források, mind pedig a gazdaság lehetővé teszi, hogy a műtőket klímával szereljék fel, "ez intézményvezetői alkalmasság kérdése", mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés