hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

 

Citromverbéna kivonattal javítható az alvás minősége

Egy klinikai vizsgálat eredményei szerint a citromverbéna kivonat alkalmazása csökkentette a stresszt és növelte a melatonin termelődését, ami az alvásminőség javulásához vezetett.

A Nutrients folyóiratban április 9-én jelent meg az UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia kutatóinak cikke, amelyben a citromverbéna (Aloysia citrodora) kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítés hatását vizsgálták az alvásminőségre egy randomizált, kontrollos, kettős-vak klinikai vizsgálat során.

A megfelelő és/vagy pihentető alvás hiánya világszerte emberek millióit érinti, mivel az alváshiány megzavarja a szervezet normális működését és az érzelmi egyensúlyre is komoly hatással van. Az alvászavarok a megküzdési képességet is csökkentik és akadályozzák a társas interakciókat. A tartósan rossz alvás csökkenti az érintettek életminőségét, emellett növeli a neuropszichiátriai problémák és más orvosi betegségek kockázatát. A rossz alvás kétirányú kölcsönhatásban van a stresszel; ezért, ha a kettő együtt fordul elő, a prognózis rosszabb. Bár az alvászavarok kezelésére rendelkezésre állnak bizonyos terápiás készítmények, ezek hatása gyakran csak rövid távon jelentkezik, ráadásul sok ilyen jellegű gyógyszer függőséget okozhat és káros mellékhatásaik is lehetnek. A hagyományos kezelésekkel kapcsolatos korlátok miatt egyre több kutatás irányul a nem gyógyszeres, természetes alapú terápiák felkutatására.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy különböző növényi készítmények képesek az alvás minőségének javítására: az egyik ilyen ígéretes jelölt a citromverbéna (Aloysia citrodora Paláu vagy Lippia citrodora Kunth). Kivonata antioxidáns, szorongásoldó, antimikrobiális, rákellenes és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket elsősorban a citromverbéna levelekben található verbaszkozid jelenlétének tulajdonítottak. A verbaszkozid egy polifenol, amely a gamma-aminovajsav A-típusú (GABA-A) receptorhoz kötődve csökkenti a kalcium- és a ciklikus adenozin-monofoszfát (cAMP) csatornák aktivitását, miközben növeli a dopamin, a szerotonin, a noradrenalin és más neurotranszmitterek expresszióját.

A fotót készítette: Kurt Stüber [1] (forrás: wikipédia)
A fotót készítette: Kurt Stüber [1] (forrás: wikipédia)

A citromverbéna-kivonat nyolc héten át tartó alkalmazásáról korábban kimutatták, hogy csökkenti a stresszt és javítja az alvás minőségét. A jelenlegi randomizált, kontrollos klinikai vizsgálat célja ezen eredmények további vizsgálata volt egy nagyobb vizsgálati kohorszban, miközben a citromverbéna melatoninszintre gyakorolt hatását is értékelték. A mostani vizsgálatban a citromverbéna nutraceutikumot 90 napon keresztül alkalmazták alvásproblémákkal küzdő, de egyébként egészséges egyéneknél. A készítmény legalább 24% verbaszkozidot tartalmazott (kapszulánként 400 mg citromverbéna). Az alvásminőséget a kiinduláskor, a vizsgálat közepén és az utolsó látogatáskor a vizuális analóg pontszám (VAS), a Pittsburghi alvásminőségi index (PSQI) és aktigráfos elemzés segítségével vizsgálták. Az aktigráfos elemzést az alvással kapcsolatos négy terület értékelésére használták, beleértve a látenciát, a hatékonyságot, az alvás kezdete utáni ébrenlétet és az ébredéseket. A vizsgálatban 80 személy vett részt, akiket egyenlő arányban osztottak a beavatkozási és a kontrollcsoportra. A vizsgálat végére 33 személy maradt a kezelt és 38 a placebo csoportban. A vizsgálati kohorsz átlagéletkora 29,5 év volt, az átlagsúly 70,8 kg. Az alvásminőség VAS-értékének átlaga a kiinduláskor mindkét csoportban 3,7 volt.

A 90 napos vizsgálat során a kezelt csoportban szignifikánsan nagyobb javulás volt tapasztalható az alvásminőségben a kontrollcsoporthoz képest a VAS és a PQSI tekintetében. Az alvás mind a négy területe is javulást mutatott, kevesebb éjszakai ébredés mellett. A stressz 5,8, illetve 9,1 ponttal csökkent a kontroll- és a kezelt csoportban, és a szorongás szintje szintén jelentősen csökkent a kezelt csoportban, mint ahogy az éjszakai melatoninszint is szignifikáns emelkedést mutatott. Sem a szisztolés és diasztolés vérnyomásban, sem a pulzusszámban vagy más laboratóriumi paraméterben nem volt észlelhető változás egyik csoportban sem.

Az eredmények értékelését követően elmondható, hogy a citromverbéna-kivonat alkalmazásával az alvásminőség javult egyrészt a szorongás mértékének csökkenése, másrészt a melatoninszint emelkedése miatt. Ezek az eredmények együttesen alátámasztják egy korábbi randomizált, kontrollos vizsgálat eredményeit, amely hasonlóan széles körű javulásról számolt be mind a négy alvási területen. A citromverbéna-kivonattal elért javulás széles spektruma magában foglalta a gyorsabb elalvás és pihentetőbb alvás képességét, miközben csökkentette az alvásból való teljes felébredések gyakoriságát és időtartamát is. A citromverbéna kivonat bizonyítottan szorongásoldó hatású, amellett, hogy kedvező változásokat idéz elő a hangulati állapotokban. Figyelemre méltó, hogy a jelenlegi tanulmány volt az első, amely arról számolt be, hogy a citromverbéna a melatonin termelését is növeli. Ezek a bíztató eredmények azonban a megállapítások validálása és kiterjesztése érdekében további vizsgálatok elvégzését teszik szükségessé nagyobb és változatosabb vizsgálati populációval, hosszabb alkalmazási idővel.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Lemon verbena extract boosts sleep quality

Dietary Supplementation with an Extract of Aloysia citrodora (Lemon verbena) Improves Sleep Quality in Healthy Subjects: A Randomized Double-Blind Controlled Study

Irodalmi hivatkozás:

Perez-Pinero, S., Munoz-Carillo, J. C., Echepare-Taberna, J., et al. (2024). Dietary Supplementation with an Extract of Aloysia citrodora (Lemon verbena) Improves Sleep Quality in Healthy Subjects: A Randomized Double-Blind Controlled Study. Nutrients. doi:10.3390/nu16101523

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink