hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Célpontban a gammasugár-sebészet

Az ezredik gammasugár-sebészeti beavatkozást végezték el a napokban a Debreceni Egyetem Gamma Sugársebészeti Centrumában. Dr. Bognár Lászlót, a DE OEC Idegsebészeti Klinikájának igazgatóját a kezelés hatékonyságáról és az ország egyetlen agyi sugársebészeti centrumában dolgozó orvosok tapasztalatairól kérdeztük. 

– A tumorokon kívül milyen más agyi elváltozás gyógyítására szolgál az eljárás? Az akusztikus neurinómán kívül milyen tumorok kezelésére alkalmas?

– A gammakés a tumorokon kívül agyi angiómák és kavernómák kezelésében játszik szerepet. Szelektált esetekben alkalmas fájdalom-szindrómák és trigeminus neuralgia, azaz arcidegzsába gyógyítására is. Az akusztikus neurinómán kívül egyéb agydaganatok, így meningeómák – az agy lágyburkának a daganatai –, valamint áttétes daganatok is kezelhetők gammasugár-sebészettel. Az agy elsődleges idegsejtekből kiinduló daganatait nagyon ritkán kezeljük.

– A gammasugár-sebészet csak az agy betegségei esetén alkalmazható?

– Az Egyetem területén alkalmazott gammasugár-sebészeti eljárás célzottan a koponya űrterén belül és a koponyán kívül közvetlenül néhány cm-re elhelyezkedő daganatok kezelésére alkalmas.

– Milyen mértékű a sugárterhelés? Gyakorlatilag a besugárzott sejtek elpárologtatását jelenti?

A sugárterhelés a szervezet számára minimális, hiszen a kezelés lényegéből fakadóan a nagy sugárdózis csak a kívánt célterületre esik. A szórt sugárzás minimális. A besugárzással a daganatos sejtekben olyan biológiai változásokat hozunk létre, amelyek a sejtek elhalásához vezetnek. A folyamat során az elhalt sejtek felszívódnak, így az idő előrehaladtával csökken a daganat térfogata.

– Milyen mellékhatások léphetnek fel?

– Mellékhatás nagyon ritkán lép fel, leginkább az egyébként is agyi ödémával övezett daganatok esetén kell az ödema fokozódásával számolni. Néha az epilepsziát okozó érmalformáció kezelése után az epilepsziás rosszullétek fokozódását észleljük.

– Mennyibe kerül, és mennyivel olcsóbb ezt a fajta beavatkozás a hagyományos műtéti eljárásnál? Milyen gyakran alkalmazzák?

– Évente 300 beavatkozást végzünk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis ennyiben maximálta az eljárások számát.  Az OEP a nagy intrakraniális műtétek árával megegyező térítést ad a gammakéssel elvégzett betegek kezeléséért. Külföldi betegek számára 6000 € a kezelés ára.

– Hol tanulták ezt a módszert?

– A módszert szakembereink több külföldi országban végzett tanulmányútjaik során tanulták meg, így nagyon jó kapcsolatban állunk a Franciaországban, Marseille-ben lévő központtal, valamint Angliában a legelsőnek üzembe helyezett Seffield-i Központtal, és természetesen az anyaországban, Svédországban, a Karolinska Egyetemen lévő központtal is jó kapcsolatot őrzünk.

A Gamma Sugársebészeti Központ példásan alaposan tájékoztatja a betegeket az eljárásról, és szinte minden olyan kérdésre választ ad honlapján, ami egyáltalán felmerülhet a kezelés kapcsán. Íme, tájékoztatásuk egy részlete:

Milyen készülék található a Debreceni Gamma Sugársebészeti Központban?

A kezeléseket az amerikai gyártmányú GammaART-6000 forgó rendszerű gammabesugárzó rendszerrel végezzük.

Hogyan működik?

A készülék belsejében egy félgömb mentén 30 darab Co-60 izotópot tartalmazó töltet helyezkedik el. Ezek a töltetek a kezelőasztal hossztengelyével párhuzamos tengely körül egy-egy körív mentén forognak. A töltetekből kilépő gammasugár-nyalábokat a gép egy közös pontba, az ún. fókuszpontba irányítja. A fókuszpontban a sok irányból érkező, de egyenként alacsony intenzitású sugárnyalábok hatása megsokszorozódik, és ezáltal képes az adott pontban a sugár a kívánt biológiai hatást létrehozni. A fókuszpont nagysága a készülék belsejében lévő és a sugárforrások előtt elhelyezkedő, változtatható méretű úgynevezett kollimátorok nagyságától függ. A fókuszponton kívüli szövetek sugárterhelése lényegesen kisebb, mint a kezelt térfogaté.

Mi a gamma sugárzás?

A radioaktív sugárzás egy formája. A Co-60 izotóp bomlása során két nagyenergiájú elektromágneses hullám, keletkezik, melyek 1,17MeV és 1,33MeV energiájúak. Ezeket a szemmel nem látható ionizáló sugarakat  nevezzük gamma sugárzásnak.

Ellenőrzik-e rendszeresen a készülék működését és pontosságát?

A készüléket, annak működését, a sugárforrások radioaktivitását, a mechanikai pontosságot, valamint a tervezéshez használt számítógépet és programot egy több fizikusból álló csapat szigorú minőségellenőrzési program keretében folyamatosan ellenőrzi és teszteli.

Milyen betegségek kezelésére alkalmas?

A sugársebészeti centrumban lévő készülék elsősorban koponyaűri folyamatok, mint agydaganatok, érfejlődési rendellenességek és bizonyos funkcionális kórképek, mint például az arcidegzsába kezelésére használható.

Hogyan fejti ki hatását?

A kezelés a kezelt területen különféle biológiai folyamatokat indít el mely a dózistól és az elváltozástól függően lehet sejtelhalás, hegesedés, érelzáródás, akut gyulladás, agyödéma.

A beavatkozás után azonnal eltűnik a kórfolyamat?

Nem, a beavatkozás hatása az esetek túlnyomó többségében nem azonnali és erősen függ a leadott sugárdózis nagyságától és a képlet sugárérzékenységétől. A különböző folyamatoknál a méretcsökkenés, érelzáródás, funkcionális változás hosszabb-rövidebb időt vesz igénybe. A hatás kialakulása hónapoktól (1-2hó) akár évekig is eltarthat.

Hogyan történik a kezelés?

1. Amennyiben szükséges, a kezelés előtti napon este a kezelés és tervezés pontosságának növelése és a kórfolyamat elhelyezkedésének, kiterjedésének vizsgálata céljából egy koponya MR vizsgálatot készítünk. Egyes esetekben az MR előtt vagy után érfestéses vizsgálatra is szükség lehet.

2. A kezelés napjának reggelén, a felhelyezzük a speciális alumíniumból készült kereteket. A sterilizált kereteket hegyes csavarok (4db) segítségével a homlok és a tarkócsontokhoz, azaz a koponyához rögzítjük Lidocainnal végzett helyi érzéstelenítést követően.

3. Ezt követően a CT laborban, a keretre rögzített lokalizációs dobozzal egy kontrasztanyagos, speciális koponyafelvétel sorozatot készítünk, melyet a belső számítógépes hálózaton át egyrészt a tervező-számítógépbe, másrészt további képfeldolgozásra küldünk.

4. A beteget átszállítjuk a gamma sugársebészeti központba, ahol az egészségügyi szakdolgozók felügyelete mellett a kórteremben pihenhetnek, TV-t nézhetnek, vagy a váróban a hozzátartozóikkal beszélgethetnek, amíg a tervezés folyik.

5. Az idegsebész az onkológus, neuroradiológus segítségével megtervezi a beavatkozást az erre a célra használt számítógépen és az erre a célra kidolgozott tervezőprogrammal. Amennyiben szükséges, az előző napi MR képeket az aznapi CT képekre rávetítve történik a tervezés.

6. A tervet a fizikus ellenőrzi és a gamma sugársebészeti készülék vezérlő számítógépére irányítja.

7. A beteget felfektetjük a kezelőasztalra és a fejét az asztalhoz rögzítjük, hogy a kezelés során a fej ne mozogjon. A kezeléseket kézi beállítással vagy automata pozicionálással végezzük amennyiben az lehetséges.

8. Ahány pontból áll a kezelés a beteg, az automatikus ágymozgató mechanizmus segítségével, annyiszor csúszik be a készülék belsejébe és ki. A pontok száma elsősorban a céltérfogat térbeli alakjának bonyolultságától függ. A fej térbeli átállítása mindig a készüléken kívül, zárt sugárvédő ajtók mellett történik, ezzel is megakadályozva a szükségtelen többlet sugárterhelést.

9. A kezelés végeztével a beteg fejéről a keretet levesszük és a sebeket kötésekkel látjuk el.

10. A betegeket végül az idegsebészeti osztályra visszaszállítjuk, ahonnan egy-két napos megfigyelést követően bocsátjuk az elkészült zárójelentéssel és terápiás javaslatokkal otthonukba.

Minden elváltozást ugyanúgy kezelnek?

A kezelés menete ugyanaz, de a különböző betegségeket különböző dózissal kezeljük a kívánt hatás elérésének és a környező szövetek funkciójának és érzékenységének a függvényében.

Kezelés alatt és után milyen panaszaim lehetnek?

Ájulás, fejfájás, fejen szorító érzés, hányinger, általános rosszullét, agyödéma következtében fellépő neurológiai tünetek. A betegeknek legtöbbször egyáltalán nincsenek panaszai.

Szükség van-e a kezelés miatt (előtt, alatt, után) valamilyen gyógyszer szedésére?

Általában nem, de egyes esetekben epilepszia ellenes szerek, vagy szteroidok szedése az agyödéma csökkentése végett javasolt. Előfordul, hogy a kezelés alatti tünetek, esetlegesen a bezártságérzet csökkentése végett adunk közérzetjavító szereket. A beteg a rendszeresen szedett gyógyszereit továbbra is szedi.

Milyen előnyei vannak a kezelésnek?

A gammakés kezelés egy nem-invazív jellegű kezelési alternatívát jelent a hagyományos koponya-feltárásos technikákkal szemben. Egyszeri kezelést tesz lehetővé számos olyan beteg számára ahol eddig egyáltalán kérdéses volt bárminemű idegsebészeti beavatkozás elvégzése. A kezelés kevesebb rizikóval, kevesebb szövődménnyel, morbiditással és mortalitással jár a hagyományos műtéti eljárásokhoz képest. A betegek felépülése is gyorsabban megy végbe. Ahol szükséges, az onkológiai kezelés pár nap múlva tovább folytatható. A kezelés során a beteg szervezetét kevesebb stressz éri, jóval kisebb fájdalmat kell elviselnie, mint nyitott műtétek esetében. Altatást felnőttek esetén nem igényel, ezért rossz általános állapotú betegek esetében is elvégezhető a beavatkozás, ahol az altatás miatt ez korábban nem volt lehetséges.

Mióta végeznek ilyen sugársebészeti beavatkozásokat?

A módszer alapelveinek kidolgozása Lars Leksell idegsebész professzor (Karolinska Egyetem idegsebészeti tanszék, Stockholm) nevéhez fűződik. Az alapelveket 50 évvel ezelőtt dolgozta ki. Az első kezelések a hatvanas évek második felében kezdődtek el, majd a folyamat a nyolcvanas évek második felétől a CT és MR berendezések fejlődésével terjedt el világszerte. Jelenleg több száz sugársebészeti centrum működik a világban. Az elmúlt évek során majdnem félmillió beteget kezeltek. Magyarországon a 90-es évek eleje óta végeztek LINAC alapú sztereotaxiás pontbesugárzást Budapesten. 2007 júniusában adták át Magyarország első Gamma Sugársebészeti Központját a Debreceni Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrumában. Azóta folyamatosan történik a betegek kezelése.

Lehet-e mellékhatása?

Pár esetben addig nem lévő rosszindulatú daganat megjelenését írták le, ez azonban bármely sugárkezelés során előfordulhat. Valószínűsége rendkívül csekély. Igen ritkán nem várt szövetelhalás, idegi képlet sérülés, igen kifejezett agyödéma és azok következményes tünetei előfordulhatnak.

Megismételhető-e a kezelés?

Mivel a besugárzás lényegében csak a kóros területre irányul, így a kezelés megismételhető, vagy a kiterjeszthető más területekre is amennyiben erre szükség van.

A kórfolyamat olyan helyen van amit nem tudnak nyílt koponya feltárásos módszerrel eltávolítani. Kezelhető-e ilyenkor a beteg sugársebészeti módszerrel?

Ez részben a kórfolyamattól, és annak elhelyezkedésétől is függ, de elméletileg a koponyán belül nincs olyan hely, amit a gammasugarak ne lennének képesek elérni. Természetesen minden esetben egyedi mérlegelésre van szükség.

Megoperáltak, de csak egy részét tudták eltávolítani a daganatnak. Ilyen esetben is van lehetőség kezelésre?

Egyes kórfolyamatok esetén a sugársebészeti kezelés nemcsak a nyílt sebészi eljárások helyett, hanem azokkal együtt, egymást kiegészítve is végezhető.

Korábban már kaptam sugárkezelést. Kizárja ez a sugársebészeti kezelést?

Nem zárja ki, még abban az esetben sem, ha a beteg előtte teljes koponya besugárzást kapott.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés