hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Bizonyos kemoterapeutikumok áttétképződést okoznak

Egyes esetekben a kemoterápia, bár csökkenti a tumor méretét, segíti a metasztázisok létrejöttét. A korábban már megfigyelt jelenséget most a mellrák esetében írták le; a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmány megoldási javaslattal is szolgál.

Neoadjuvant chemotherapy induces breast cancer metastasis through a TMEM-mediated mechanism (Science Translational Medicine) című cikkükben George S. Karagiannis és munkatársai kifejtik: az emlőrák az egyik leggyakoribb tumortípus, és az áttétek nagyban megnövelik az elhalálozás kockázatát, azonban egyes kemoterápiás szerek, amellett, hogy számos tumorsejtet megölnek, elősegítik az intravazációt, azaz olyan kapukat hoznak létre az ereken, amelyeken keresztül a tumorsejtek bejuthatnak a véráramba. A folyamat hatására megnő a véráramban keringő tumorsejtek száma.

Az intravazációs helyek (tumor microenvironment of metastasis, TMEM) a klinikai validáció eredménye szerint az emlőrákos betegek esetében a metasztázisok prognosztikai faktoraként vehetők figyelembe.

Az Albert Einstein College of Medicine kutatói szövettani metszeteken, egérmodellbe ültetett tumoron, illetve emlőrákos betegeken tanulmányozták a neoadjuváns paclitaxel, illetve doxorubicin + cyclophosphamid terápiás rezsim hatását, és azt tapasztalták, hogy a kemoterápia hatására megnőtt a TMEM-helyek denzitása és aktivitása egyaránt. Mint a kutatók kifejtik, a neoadjuváns kemoterápia hatására csökken a primer tumor mérete, azonban a mellékhatásként kialakuló TMEM-növekedés elősegíti a távoli metasztázisok kialakulását. A kutatóknak azt is sikerült kimutatni, hogy a TMEM-funkció gátolható, így ezzel a módszerrel valószínűleg a neoadjuváns kemoterápiának, illetve a metasztatikus tumor kezelésének hatékonysága javítható.

A kutatók elmondják: azért kezdtek a munkába, mert a közelmúltban néhány tanulmány felhívta a figyelmet, egyes kemoterápiás szerek, ahelyett, hogy gátolnák, valójában inkább elősegítik a tumoros sejtek szervezeten belüli terjedését. Jelen vizsgálatukban 20 beteg neoadjuváns kezelését követték, és azt találták, hogy a TMEM-helyek denzitása és aktivitása valamennyiük esetében fokozódott. Öt beteg esetén a TMEM-pontszám több mint 5-szörös növekedést mutatott, írja a vizsgálatról beszámoló Oncology News. A The Telegraph című lapnak nyilatkozva Karagiannis elmondja: monitorozni kellene a nőket a kemoterápia során, hogy növekedett-e TMEM-pontszámuk, illetve növekedett-e keringésükben a tumorsejtek száma.

Mint a kutató hozzáteszi, csoportjuk jelenleg már vizsgálja egyéb tumorok esetén is a kemoterápia esetleges metasztázisképződést elősegítő hatását.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés