2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Betiltják a glifozátot?

A szer tavaly az IARC (az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége) által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott. A kérdésről várhatóan pár hét múlva döntenek, írja a Magyar Idők.

Kapcsolódó cikkek

A glifozát molekuláris szinten blokkolja az egyik enzim működését, amely elengedhetetlen a növényi sejtek fehérjeszintéziséhez. Az enzim leállása az érintett sejtek, szövetek és szervek, végül az egész növény pusztulásához vezet. Ezt az eljárást az amerikai biotechnológiai óriás, a Monsanto kutatója, John E. Franz dolgozta ki. A glifozátot a talajban élő mikroorganizmusok a természetben előforduló alkotóelemeire (ammónia, foszfát, szén-dioxid és glioxalátok) bontják. Viszonylag gyorsan lebomlik, ezért a szer nem halmozódik fel a talajban, ám bekerül az élelmiszerláncba, írja a lap.amely szerint elhalasztották a szavazást az uniós tagállamok az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy 2031-ig újra engedélyeznék a glifozát nevű gyomirtó használatát.

– Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait. Felelőtlenség ezen vizsgálat lezárulta előtt egy tizenöt évre szóló engedélyt kiadni. Azt várjuk a hazai döntéshozóktól, hogy a hihetetlen ütemben növekvő rákos megbetegedések fényében utasítsák el a helyettesíthető, rákkeltő kockázatú gyomirtó további használatát – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, aki szerint a glifozát a világ legelterjedtebb növényvédő szere.

Simon Gergely a lapnak elmondta: Európában Hollandiában 2016 márciusától, Németországban pedig 2015 májusától tiltott a szer háztáji használata, amelyből Magyarországon jelentős mennyiséget használnak fel.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink