hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Bérzavar: ezt nem tudják megemészteni az egészségügyiek

Ajánlott alaposan végigböngészni a havi fizetési elszámolást, mivel előfordulhat, hogy egyeseknél a minimálbér illetve garantált bérminimum idei szintre emelésének összegével csökken a tavalyi fizetésemelés mértéke. Már Murphy megmondta: ami elromolhat, az el is romlik…

Mint közismert, a tavalyi béremelés összegét 2012-ben nem építették be az alapbérbe, így a különböző pótlékokat – ügyelet, készenlét, műszakpótlék – a korábbi alapbér alapján fizették ki. Ez 2013-ban is így történik.

Idén ismét emelkedett – 93-ról 98 ezerre – a minimálbér, s 108-ról 114 ezerre a garantált bérminimum összege. Az egészségügyi intézmények egy része köteles a Magyar Államkincstár (MÁK) bérszámfejtési rendszerét alkalmazni, amely a tavalyi, eredeti alapbérre számolta ki az új minimálbér és bérminimum eléréséhez szükséges különbözeteket, majd ehhez hozzáadta a 2012-es béremelés összegét. Később azonban arról értesítették a kórházakat, hogy változott a helyzet, téves a fenti számítás, mivel a tavalyi béremelést az alapbérhez adva kell figyelembe venni, s csak akkor kell emelni az érintettek bérét, amennyiben ezek együttes összege nem éri el a minimálbért.

Így az az érdekes helyzet állt elő, hogy miközben a pótlékok számításánál a 2012-es béremelés nem alapbér, az idei bérkompenzáció számításánál viszont már az. Mindez pedig azt jelenti, hogy a 2012-ben adott béremelés összege csökken az idei minimálbér emelés összegével.

Egy példával illusztrálva: ha valaki tavaly a 110 ezer forintos alapbérére kapott 6 ezer forintos emelést, fizetése 116 ezer forint lett. Idén januártól viszont nem emelkedik a bére, mivel az már meghaladja a 114 ezer forintos garantált bérminimumot. Így tulajdonképpen a tavalyi 6 ezer forintos béremelése idén már csak 2 ezret jelent, hiszen 2013-ban mindenkép megkapja a 114 ezer forintos bérminimumot.

S, hogy a történet még bonyolultabb legyen, bár a MÁK módosította elszámoló programját, az újabb verzió sem számol helyesen. A kincstárnak így kettőre emelkedett a használhatatlan bérátsorolási programja.

A jogszabályértelmezési zavarok miatt az egészségügyi intézmények még mindig nem tudják, hogy végül is melyik előíráshoz tartsák magukat. Amennyiben a tavalyi emelést alapbérként kell értelmezniük, akkor minden egyes dolgozó átsorolását – bérének az új bérminimumhoz illetve garantált bérminimumhoz igazítását - újra el kell készíteniük, illetve egyenként módosítaniuk kell. Ez azonban a kézi adatrögzítés miatt sok hiba lehetőségét rejti magában. S bár állítólag a GYEMSZI és a MÁK egyeztet az egyedül üdvözítő megoldás kialakításáról, ennek eredményéről azonban egyelőre semmit sem tudni. Jelenleg tehát sem hivatalos utasítás, sem jóváhagyott, helyesen működő program nem áll a kórházak rendelkezésére, hogy a törvény által kötelezően végrehajtható átsorolásokat elvégezhessék.

Így vannak dolgozók, akik a MÁK első programja alapján megkapták az átsorolást, s vannak akik nem, mert a munkaadók inkább megvárnák a kincstár korrigált, jó számolási verzióját. De akad olyan kórház is, ahol kézi vezérléssel, dolgozónként megkezdték kiszámolni, kinek, mennyi jár 2013 január elsejétől. A jogszabály értelmezési bizonytalankodások miatt azonban még az is megeshet, hogy az utóbbiak is kénytelenek majd elölről kezdeni a számolást.

Amennyiben a tavalyi bérkorrekciót alapbérként kell figyelembe venni a minimálbérre történő emelésnél, akkor ez – elsősorban a legkevesebbet keresők esetében – erősen lecsökkentheti, vagy akár el is tüntetheti a  2012-es béremelés összegét.

Mint azt a szakdolgozói kamara elnökétől, Balogh Zoltántól megtudtuk, a fenti problémáról érkeztek már jelzések tagjaik köréből, bár úgy vélik, tömegesen a március elején esedékes fizetésnél szembesülnek majd a dolgozók e meglehetősen faramuci helyzettel.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink