hirdetés
hirdetés
2024. július. 05., péntek - Emese, Sarolta.
hirdetés

Beleszólnának az ezermilliárdok elköltésébe

Tb-alapok civil ellenőrzés nélkül

Noha a szocialisták és a szabad demokraták a 2002-es kormányprogramban ígéretet tettek rá, máig nem alakultak meg a társadalombiztosítási alapokat felügyelő civil testületek. Így a szakszervezetek csak reménykedhetnek, hogy még ebben a ciklusban betekinthetnek az évente összesen több mint háromezer- milliárd forintból gazdálkodó nyugdíj- és egészségbiztosítási alap működésébe.

 Munkáltatói és munkavállalói járulékok töltik fel a társadalombiztosítási alapokat. A befizetőknek azonban alig van fogalmuk arról, hogy a pénzt hogyan és mire költik.
 Az érdek-képviseleti szervezetek azt szeretnék elérni, hogy az állami felügyelet mellett egy civil ellenőrző testület is beleláthasson az alapok működésébe, nyomon követhesse a bevételek-kiadások alakulását. Ezt azért tartják különösen fontosnak, mert a nyugdíj- és az egészségbiztosítási alap hatalmas költségvetéssel, évente összesen több mint háromezer-milliárd forinttal gazdálkodik. Márpedig ekkora összegnél – amelynek ezrelékei is milliókra rúgnak – könnyű „bűvészkedni a számokkal” – mondják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés