hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Békássy: Kérdés, hogy lehet-e a háziorvosnak magánrendelése

A háziorvosi praxisok átalakítása révén újra vonzó lehet ez a szakma – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Békássy Szabolcs. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beszélt az ügyeleti rendszer átalakulásáról, a háziorvosok magánpraxisáról és a szakdolgozók elvándorlásáról is.

Az egészségügy átalakításáról szóló, decemberben elfogadott törvény a háziorvosok tevékenységét is újraszabályozza, de Békássy Szabolcs jelezte, ez egy kerettörvény, és a részletszabályokon fog múlni nagyon sok minden. Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos közölte, a szakmai egyeztetések továbbra is folyamatosak a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságával, az új típusú finanszírozási technikák miatt már egy bizottsági ülés összehívását is kezdeményezték.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogyan alakul az új rendszerben a háziorvosok ügyeleti szerkezete. Most a szakember szerint annyi ismert, hogy 2023. január 1-jétől azokon a területeken, ahol a miniszter közzéteszi, hogy az Országos Mentőszolgálatnak az önkormányzattól át kell vennie az alapellátási ügyelet biztosításának a feladatát, a közlemény kiadásától számított harminc napon belül a mentőszolgálat fog felelni az önkormányzatok helyett az ügyeleti ellátás megszervezéséért. Arról, hogy emiatt a háziorvosok rendelési ideje változik-e, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos azt mondta, egyelőre annyit tudnak, hogy a háziorvosnak továbbra is nyolc óra a munkaideje, amiből legalább négy órát rendelési időként kell biztosítania és nyolc óra a rendelkezésre állási ideje. Hogy ezt milyen idősávban biztosítja, azt az önkormányzat és a háziorvos között kötött feladatellátási szerződés rendezi.

Szintén bonyolultnak nevezte azt a kérdést, hogy dolgozhat-e vállalkozó háziorvos állami ellátásban, mert a háziorvosi szolgáltatást gazdasági társaságként működő egészségügyi szolgáltatók biztosítják, melyeknek a saját alkalmazottai a háziorvosok és a szakdolgozók. Arra, hogy ebben a struktúrában praktizáló háziorvos dolgozzon az állami ellátás egyéb szegmenseiben, megvan az elvi lehetőség, de ebben az esetben a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá be kell lépniük. Egy másik releváns kérdésnek nevezte Békássy Szabolcs, hogy lehet-e a háziorvosnak magánrendelése. "A háziorvosok is szeretnék azt, hogy magánrendelhessenek, hiszen ez az egyetlen az egészségügyi diszciplínák közül, ahol nem lehet magánrendelést folytatni. Ezt már régóta szorgalmazzuk, hogy háziorvostan szakképesítés mellett is lehessen klasszikus értelemben vett magánorvosi ellátást biztosítani" – mondta.

A teljes információ hanganyaggal

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink