hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Bedros J. Róbert ismét a dél-budai szuperkórházról

A szuperkórház lendületet ad a hazai orvoslásnak – mondta a Magyar Hírlapnak Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrumkórház (DBC) miniszterelnöki megbízottja.

– Ha a szuper jelzőt odatesszük egy szó elé, az emberek biztosan felkapják rá a fejüket. Egy kórház esetében különösen nagy felelősség ez a kifejezés. Mi indokolja, hogy a Dél-budai Centrumkórházra így hivatkozzanak?

– Nem mi adtuk ezt a nevet, hanem a köznyelv ragasztotta rá, de érthető okokból. Ha megnézzük, miről szól ez a beruházás, még visszafogottnak is nevezhetjük ezt a jelzőt, hiszen egy méreteit, technológiáját, felszereltségét és ellátási területét tekintve is valódi szuperkórházat építünk – nemcsak hazai, de világviszonylatban is.

Nézzük a számokat: 223 ezer négyzetméternyi alapterület, ezerkétszáz ágy, 1,2 millió ellátandó beteg, 3870 fős személyzet, harmincöt műtő, hét CT, három MRI készülék. Az intézmény nemcsak a fővárosiakat látja el, hanem a nyugat- és közép-magyarországi régió öt megyéjéből fogadja majd a pácienseket, és 24 órás sürgősségi ügyeletet tart. Emellett az égésplasztika kivételével valamennyi egészségügyi ellátás elérhető lesz itt, és több területen országos ellátást nyújt a DBC.

A legkorszerűbb technológiai hátteret teremtjük meg a kórházban, számos betegségcsoport esetében olyan életmentő beavatkozásokat is el tudnak majd végezni itt az orvoskollégák, amelyekhez másutt nehéz hozzáférni. Ráadásul Magyarországon még egyedülálló szolgáltatásokat is nyújt az intézmény, mind a betegeknek, mind pedig a dolgozóknak.  Valóban nagy felelősség a szuperkórház elnevezés, de amit megvalósítunk, az egyértelműen méltó erre a kifejezésre. Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem VIP-kórházat építünk. A szolgáltatások valamennyi közellátásra jogosult beteg számára elérhetőek lesznek.

– Mit jelent az orvoslás szempontjából az, hogy az intézményt a legkorszerűbb technológiával szerelik fel? Milyen új lehetőségei lesznek a személyzetnek egy hagyományos kórház dolgozóihoz képest?

– A világ legmodernebb kórházaiban alkalmazott megoldásokat használjuk majd. Például a digitális monitoringnak köszönhetően kiiktatható lesz a gyógyszertévesztés, intelligens robotokkal oldjuk meg az ételszállítást, a gyógyszerek szétosztását vagy éppen a mosodalogisztikát. Szintén digitálisan lesznek nyomon követhetők a leletek, a betegek gyógyszerelése és állapota is, így papírmentessé válhat az intézmény.

Emellett az elérhető legmodernebb gépeket vásároljuk meg, amikor majd sor kerül a műszerek beszerzésére. Fontos újítás a munkavállalók szempontjából, hogy nem lesznek klasszikus értelemben vett orvosi szobák: az általános gyógyászati és adminisztrációs munkahelyek mellett a szakmai teameknek külön kommunikációs, illetve rekreációs tereket – például tetőkerteket – hozunk létre, ahol feltöltődni, beszélgetni is tudnak, és rövid pihenőre is lesz lehetőség.

– Hogyan készítik fel a szakembereket az új technológiák alkalmazására?

– A kórház átadását megelőző egy évben megkezdjük a kollégák képzését, hogy elsajátítsák a használatukat. De ezeknek a modern technológiáknak köszönhetően olyan betegút- és munkaszervezési megoldásokat is kialakíthatunk, amelyek jelentősen megkönnyítik a munkatársak dolgát, így több időt tölthetnek a páciensekkel. Fontos törekvésünk ugyanis, hogy „visszaadjuk” az orvoskollégákat a betegeknek.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink