hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi lesz az új szuperkórházzal?

Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrum megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott a Portfolio-nak adott interjút.

(...) Késlelteti a projekt befejezését a jelenlegi járványhelyzet, és az azzal kapcsolatos szakértői feladatok?

A Centrumkórház tervezése természetesen egy percig se állt le, legfeljebb a szakértői, és építészeti megbeszélések egy részét kellett videokonferenciák formájában bonyolítani. Reméljük, hogy a járvány elcsitulásával a külföldi szakemberekkel is újra személyesen konzultálhatunk és nagyon várjuk építész szakmai beszámolójukat az országuk legújabb járványügyi tapasztalatairól.

Örömmel jelenthetem tehát, hogy a Dél-budai Centrumkórház tervezése, immár kiegészítve és tudatosan kialakítva egy járvány ellátásának tervezői és orvos-szakmai feladataival, zavartalanul folyik.

Hol áll most a projekt előkészítési folyamata?

A DBC megvalósítási folyamata a járvány ellenére az előre meghatározott ütem szerint halad, a közbeszerzési eljárásban nyertes M-Teampannon Építészmérnöki Kft. projekt szervezete, valamint a DBC Zrt. komplett szakértői gárdája együtt fejleszti a tervezési program részletes követelményrendszerét és vázlatterveit a korábban sikeresen lezárult tervpályázat eredményei alapján. A részletesség természetesen kiterjed az orvosi-, ápolási és kiszolgálótevékenység legjobb gyakorlatának elemzéseire, nemzetközi összehasonlító számításokra és helyiségekre lebontott építészeti, műszaki követelmények meghatározására is. A tervezők oldaláról egy nagy múltú és tapasztalatú, nemzetközi kórháztervező cég, a HDR GmbH segíti a munkát annak érdekében, hogy a Dél-budai Centrum Európa csúcskórháza legyen.

Néhány hónappal ezelőtt érkeztek még olyan hírek, miszerint az új kórház másik helyszínen épülhet fel. Van-e a helyszínt illetően bármilyen új fejlemény?

A Dél-budai Centrum helyszínét kormányhatározat deklarálta. Ebben változás nem történt. A projekt Dobogó vársorészben az eredeti helyszínen fog megvalósulni.

A tervezés legkorábbi fázisaitól kezdve a közelmúltig számos szükséges előzetes és igazoló tanulmány, fizikai, műszaki és környezeti vizsgálat készült, amely bebizonyította, hogy a Dobogó kijelölt és megvásárolt területe kiválóan megfelel a DBC helyszínéül.

A tanulmányokból egyébként az is kiderült, hogy a terület beépítése semmilyen környezetkárosítást nem okoz. Egyes hozzá nem értő hangok azt állították, hogy a Dobogó területén „tőzegláp” van, és felhasználása a természet elleni merénylet. Ezzel kapcsolatban az igazság az, hogy még ha lett volna is tőzegláp ezen a területen, az régen elpusztult volna, amikor a MOM Park hatalmas építkezése során az alapozásból kitermelt óriási földmennyiséggel borították be a területet. Ez ma 3-5 méter vastagon borítja a telket, és megnehezíti a kötelező régészeti feltárást és a szintén kötelező lőszer és robbanószer mentesítést, magát a kivitelezést, és a statikai mutatókat nem befolyásolja. A városszéli elhelyezkedés - amellett, hogy a modern kórházépítések rendre ennek a trendnek megfelelően zajlanak - történelmi hagyománynak is tekinthető, hiszen Budapest szinte összes jelentős kórháza így épült a Szent Rókus Kórháztól kezdve a Szent István Kórházon át a Szent János Kórházig, csak azóta a város növekvő szövete mélyen bekebelezte őket.

A teljes interjú a Portfolio-n

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink