2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vérhiány és tiltott vérkereskedelem Bulgáriában

Virágzik az illegális vérkereskedelem Bulgáriában. Az állami kórházak nem rendelkeznek elegendő tartalékkal, ezért egy liter vér ára a feketepiacon elérheti a 200 eurót (52.400 Ft) is. A vér tiltott kereskedelmében orvosok és más kórházi dolgozók is részt vesznek Európa egyik legszegényebb országában, ahol a minimálbér havi 110 euró.

Az állami kórházakban a betegektől évek óta igazolást kérnek arról, hogy hozzátartozóik előzetesen adtak vért. A tervezett műtéteknél a betegnek annyi leadott vért kell igazolnia, amennyi a műtétjéhez szükséges lehet – bár a sürgősségi műtéteknél nincs ilyen követelmény.
A szocializmus idején a diákoknak és a sorkatonáknak évente egyszer kötelezően vért kellett adniuk, cserébe a boltokban ritkán kapható árucikkeket kaptak: kávét, csokoládét, édességeket és üdítőt. A mostani véradóknak ez kevés, és a nehéz megélhetés miatt sokan drágábban bocsátják áruba vérüket. A kórházak udvaráról sosem hiányoznak a potenciális véradók, pontosabban véreladók, akik a szegényebbek közül kerülnek ki: számukra ez fontos jövedelmi forrás.
Szófiában a vér literenként 200 euróba kerül, de az összeget néha akár a felére is le lehet alkudni. Más nagyvárosokban, illetve vidéken olcsóbb a vér, 75 euró körül mozog az ára. Az üzlet lebonyolításához az egészségügyi személyzet közreműködésére is szükség van, aminek szintén megvan a maga szabott ára.
Az állam fizet ugyan a ritkább vércsoportba tartozó vérért, de a 450 milliliterért kínált 40 euró jóval alatta van a feketepiaci árnak. A vérrel való kereskedés Bulgáriában bűnténynek számít, háromtól öt évig terjedő börtönbüntetés jár érte – de ez sem képes megakadályozni a tiltott gyakorlatot.

 

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink