2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Kitekintő

Azok az egészségügyi programok a legjobbak, amiket nem is tartunk annak

Az Egyesült Államok szakértői szerint az egészségügyi programok legfontosabb elemei a lakókörnyezet, az étkezési szokások és az iskolai élet megváltoztatása.

A nonprofit Robert Wood Johnson alapítvány által kiadott szakértői jelentés szerint nem elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy mennyibe kerül a betegek kezelése, hanem a városokban és az iskolákban kellene arra koncentrálni az erőfeszítéseket, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek és többet mozogjanak. „Nyilvánvaló, hogy kudarcba fulladt az a megközelítés, hogy az emberek egészségi állapotát az ellátó rendszer tökéletesítése révén javítsuk.” – mondta Jim Marks, az alapítvány egészségügyi csoportjának vezetője. Bár az Egyesült Államok a GDP 16 százalékát költi egészségügyre, mégis a fejlett ipari országok között az utolsó helyek egyikén van az újszülöttek halálozása és a várható élettartam tekintetében.
A politikai viták mindeddig az égbe szökő egészségügyi kiadások csökkentése körül forogtak, miközben egyre több amerikainak van szívbetegsége, cukorbaja vagy más krónikus, költséges kezelést igénylő betegsége, és nő az elhízottak száma is.
„Bár nagyon fontos cél, hogy minden állampolgár megfelelő ellátásban részesüljön...az derült ki, hogy az egészség szempontjából azok a programok a leghatékonyabbak, amelyeket nem is tartunk egészségügyi programoknak." – mondta  Dr. Mark McClellan, aki társelnökként vett részt a szakértői csoport munkájában.
A szakértők azt javasolják, hogy az iskolákban ne áruljanak egészségtelen élelmiszereket, és hogy a diákok minden nap legalább egy órát fizikai aktivitással, mozgással töltsenek. Emellett nagyobb figyelmet kell fordítani a lakásépítésre, a tömegközlekedésre, a lakókörnyezet biztonságos voltára – ezek ugyanis hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aktívabb legyen az emberek életmódja. Több helyen – elsősorban ott, ahol a szegényebbek élnek – parkokat kell kialakítani, tiszta, biztonságos utcákra van szükség, és több olyan üzletre, ahol sokféle gyümölcsöt és zöldséget árusítanak. Még többet kell tenni a dohányzás visszaszorítása érdekében, és támogatni kell azokat a programokat, amelyek már a kisgyerekekkel megismertetik az egészséges életstílust.

Forrás: Reuters

 

cimkék

hirdetés

Könyveink