hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az Uzsoki is fejleszti a távgondozást

A kormányzati eHealth programokhoz illeszkedő stratégiai és kutatás-fejlesztési megállapodást kötött az Uzsoki Utcai Kórház és a Microsoft Magyarország Kft.

A megállapodás a kórház Telemedicina Innovációs Projektjének részeként született, amelynek célja, hogy folyamatos monitorozással és preventív betegoktatással csökkentsék a járóbeteg-ellátás terhelését, illetve segítsék az egyes emberek egészségének karbantartását.

„Az első időszak végéig egy olyan mobil technológiára épülő telemedicinális rendszert tervezünk, fejlesztünk és tesztelünk két fázisban, amely többfajta betegségtípus kezelését képes egy időben támogatni úgy, hogy a betegeknek nem kell a kórházban megjelenni, csak a legszükségesebb esetben” – idézik közleményükben dr. Ficzere Andreát, a kórház főigazgatóját. Meg akarják változtatni a hagyományos orvos-beteg kapcsolatot is. A programot edukációs folyamat kíséri azért, hogy bizalmat építsen ki az eszközök használóiban, és szorosabbra fűzze a betegek és az intézmény kapcsolatát.

A bemutató sajtótájékoztatón dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megismételte, hogy fontos kormányzati cél az egy-egy betegről rendelkezésre álló egészségügyi adatok megfelelő hasznosítása. „A ma bemutatott modell példaként szolgálhat az ország többi intézménye számára is. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatások terén hazánk nemzetközi egészségügyi központtá válhat” – mondta.

Szócska Miklós bemutatta az „e-egészsegügy” névre keresztelt új okostelefonra fejlesztett alkalmazást, amelynek segítségével a betegek megtalálhatják a hozzájuk legközelebb elhelyezkedő, egészségügyi intézményt, patikát, illetve a megelőző szűrésekről is információt szerezhetnek.  Emellett a kormányablakokon keresztül néhány héten belül elérhetőek lesznek a betegek számára az adataik, amely szintén hozzájárulhat az ellátás minőségének javításához.

Az eseményen bemutatták azokat az integrált elemzést biztosító felügyeleti és telemedicinális rendszereket is, amelyek a Microsoft HealthVault platformjára épülnek. A Microsoft platformja több partner által szolgáltatott egészségügyi adatokat egységesíti és teszi feldolgozhatóvá. A programban alkalmazott egészségügyi megoldások megvalósításának tudományos partnere a Magyar Telemedicina és E-health Egyesület, a projektben részt vesz a többi között a G2Mglobal Ltd, a Promecom Kft, a Medexpert Kft., a Pentavox Kft., a 77 Elektronika Kft és a svéd MedicPen AB.

(forrás: Magyar Telemedicina és eHealth Egyesület)

cimkék

hirdetés

Könyveink