hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Szűrnék az alkoholfogyasztást az USA-ban

Javasolják, hogy az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében a háziorvosok szűrjék betegeiket, írja az OTSZ Online.

A korai halálozás egyik leggyakoribb oka a túlzott alkoholfogyasztás: az USA-ban 2006 és 2010 között évente kb. 88 000 ember halt meg az alkohol miatt (balesetben, illetve májkárosodásban). Épp ezért az Egyesült Államok központi prevenciós testülete (USPSTF) arra kéri az alapellátásban dolgozó orvosokat, hogy minden felnőttnél szűrjék az alkoholfogyasztás mértékét, és az arra rászorulóknak biztosítsanak viselkedési és életmódbeli tanácsadást. A javaslatok 2018. november 13-án jelentek meg a JAMA-ban.

Az egészségtelen alkoholfogyasztás a kockázatos ivástól egészen az alkoholbetegségig terjed. Kockázatos, vagy veszélyes alkoholfogyasztás a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) meghatározása szerint férfiak esetén maximum napi négy (vagy heti 14) egységnyi, nőknél napi három (vagy heti 7) egységnyi alkohol elfogyasztása. Az ennél nagyobb mértékű italozás pedig már ártalmas mennyiségű fogyasztást, abúzust (függőséget) jelent.

Az USPSTF szerint egy egyszerű, tömör szűrési kérdőívvel már az alapellátásban megfelelő szenzitivitással és specifitással kilehetne emelni az alkoholt egészségtelen mennyiségben fogyasztó felnőtteket. Ilyen a NIAAA által javasolt egyszerű SASQ (Single Alcohol Screen Question), vagy az Alcohol Use Disorders Identification Test-Consumption (AUDIT-C), de ilyen a kevésbé pontos Cut down, Annoyed, Guilty, Eye-opener (CAGE) kérdéssor is. A pozitívnak bizonyuló betegeknél különböző tanácsadási módokat javasolnának  – ezek 30%-a interneten keresztül  történne – maximum négy alkalommal, alkalmanként 30-120 percben.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés