hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Az USA-ban inkább kihívásnak tekintik

Ma az Egyesült Államokban mintegy 150 kórház rendelkezik átfogó vérmegőrző programmal és a vér nélküli ellátás hívei szerint 75 ezer orvos alkalmazza ezt a gyógyítási módot. Sokan vélik, hamarosan ez lesz a norma, olyan ijesztően alacsony a vérbankok tartaléka, és olyan sok jogos aggodalom övezi a vérátömlesztéssel járó procedúrákat.

Sok sebész számára azonban a műtétekhez hozzátartozik a tartalék vér – legalábbis háttérként. Egyelőre még nem dőlt el kétséget kizáróan, hogy a vér visszatartása bárki számára biztonságos eljáráse – ez ügyben még országos vizsgálatokra van szükség. A 90-es évek közepén az Országos Egészségügyi Intézet (National Institute ofHealth) megbízására egy New Jersey-i orvoskutató, dr. Jeffrey Carson közel 2000 vér nélküli műtéten átesett beteg sorsát követte nyomon, hogy megállapítsa, van-e összefüggés a beteg hemoglobinszintje és az operáció utáni komplikációk, illetve a halál beállta között. A vizsgálódás eredménye nem volt egyértelmű. Noha a halálozási ráta meglepően alacsonynak bizonyult (3,2%), Carson azt tapasztalta, hogy a komplikációk és a halál kockázata szívbetegeknél jelentősen megnőtt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés