hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az orrban korán felismerhető az Alzheimer-kór

Évekkel az első tünet megjelenése előtt felismerhető az orrban az Alzheimer-kór egy a Darmstadti Egyetem kutatói által kifejlesztett új módszer segítségével.

A korai felismerést az orr nyálkahártyáján kialakuló fehérje-lerakódások teszik lehetővé. Mivel az orrbéli változások összefüggésben vannak az Alzheimerre jellemző agyi lerakódásokkal, a vizsgálat segítségével a betegség stádiuma is megállapítható.

"Eddig csupán az volt ismert, hogy a káros lerakódások nemcsak az agyban, hanem a szem idegsejtjeiben is megmutatkoznak. Ezért a retinaszkennerrel végzett vizsgálatokat preferálták: a szem lerakódásainak fluoreszkáló részecskéi láthatóvá váltak az orvosok számára" – magyarázta Boris Schmidt, a Clemens Schöpf Intézet munkatársa.

Az orrvizsgálat előnye, hogy sokkal egyszerűbb és nem jár kellemetlenségekkel a páciens számára. A szűrővizsgálatokon a szükséges színezőanyagot tabletta vagy orrspray formájában is a szervezetbe juttathatják, majd fény-endoszkóp segítségével ellenőrizhetők a lerakódások.

alzheimer

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés