hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az organikus élelmiszereknek nincs előnyük

Noha lehet valamilyen okunk arra, hogy organikusan termelt élelmiszereket vásároljunk, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy egészségünket javítanák vagy károsítanák, s emellett tápanyag-összetételük sem különbözik a szokványos élelmiszerekétől – ez olvasható az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) jelentésében.

Kapcsolódó cikkek

Az AAP legfontosabb üzenete a szülőknek az, hogy gyermekeiknek egészséges, gyümölcsökben és zöldségben gazdag étrendre van szükségük, függetlenül attól, hogy az „organikus”-e, mondta dr. Joel Forman, az AAP környezet-egészségügyi tanácsának tagja, a New York-i Mount Sinai orvosi egyetem gyermekgyógyásza egy sajtótájékoztatón, az akadémia éves találkozóján.

Dr. Forman kifejtette, hogy bizonyos előnyei lehetnek az organikus étrend fogyasztásának, például az, hogy az organikus termelés kevésbé terheli a környezetet, visszafogja a növényvédőszerek használatát, és talán kevésbé teszi ki az embereket gyógyszerrezisztens patogéneknek, de semmi nem bizonyítja, hogy bármilyen hatása lenne a gyermekek egészségére. Dr. Forman egyike volt az akadémiai jelentés fő szerzőinek – a jelentés maga a Pediatrics online kiadásában jelent meg.

„Bonyolult kérdés ez” – mondta dr. Forman. „Nem lehetetlen, hogy az organikus élelmiszereknek van valamiféle hasznuk, az viszont már sokszorosan bebizonyított tény, hogy az egészséges étrend nagyon előnyös hatást gyakorol az egészségre, s mindenekelőtt ezzel kell foglalkoznunk. S aztán, ha ez már rendben van, ha kedvünk van hozzá és pénztárcánk is megengedi, nyugodtan választhatjuk az organikus élelmiszereket.”

Elmondta, hogy például a szokásos módon termesztett kukoricában nagyon kevés növényvédőszer van, s nem jelent nagy különbséget, ha drágább, organikus kukoricát vesznek helyette. A hagyományosan termesztett almában viszont magas a növényvédőszerek koncentrációja, s ha ehelyett organikus almát vesznek, csökkentik a szervezetbe jutó növényvédőszerek mennyiségét.

Az organikus élelmiszerek piaca egyre nagyobb. Az akadémiai jelentés szerzői is idézték azt az adatot, amely szerint, míg az USA-ban 1996-ban 3,5 milliárd dollárt költöttek az emberek az organikus élelmiszerekre, 2010-re ez az összeg 28,6 milliárd dollárra emelkedett.

Dr. Forman és kollégái áttekintették a szakirodalmat, hogy a szülőknek tanácsot adó gyermekgyógyászokat megbízható forrással láthassák el az organikus élelmiszereket illetően. Megállapították, hogy az organikus étrend kevesebb növényvédőszernek teszi ki az ugyan az embereket, de nem világos, hogy ennek van-e valamilyen klinikailag jelentős hatása a gyermekek egészségére. De „úgy gondoljuk, hogy ez elképzelhető” – mondta dr. Forman. Felidézte azokat a vizsgálatokat, amelyek szerint a farmokon dolgozó terhes nők nagyobb növényvédőszer-expozíciónak vannak kitéve, és ez kapcsolatban áll azzal, hogy gyermekeikben gyakoribbak az idegrendszeri fejlődési rendellenességek.

Az is lehetséges, hogy az organikus élelmiszerek fogyasztásával csökkentjük a szervezetünkbe jutó gyógyszerrezisztens baktériumok számát, amelyek nagyobb valószínűséggel vannak jelen azokban az állatokban, amelyeknek kis dózisú antibiotikumokat adtak, hogy serkentsék növekedésüket – írja az akadémiai jelentés.

Mindent összevéve a bizonyítékok amellett szólnak, hogy élelmezési szempontból nincs jelentős különbség az organikus és a hagyományos élelmiszerek között, azonban dr. Forman megemlített néhány problémát.

Az egyik ezek közül az, hogy nagyon nehéz a kérdést vizsgálni, és nagyon sok zavaró tényező van – mondta –, például a páratartalom, az eső, a hőmérséklet, a talaj tulajdonságai, az, hogy mikor van a szüret, és hogy milyen eszközöket használnak az egyes tápanyagok mennyiségi meghatározásához.

A tej esetében például úgy látszik, hogy nincs semmi haszna annak, ha organikusat vesznek belőle – mondta dr. Forman. A tehén növekedési hormon jelenlétével kapcsolatos aggodalmak alaptalanok, mivel ez az emberekben biológiailag nem aktív, és az a kevés, ami a tejben van, nagyrészt lebomlik a pasztőrözés során. A tej ösztrogén tartalma pedig nagyon alacsony, és e tekintetben nincs jelentős különbség az organikus és a hagyományos tej között.

Jelenleg tehát az organikus étrendnek semmilyen előnyéről nem lehet beszélni. Nagy, hosszú távú vizsgálatokra lenne szükség emberekben, de ezeket nagyon nehéz lenne keresztülvinni – írja a Medpage Today.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medpage Today)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink