hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Táplálkozás

Nem egészségesebb a bioélelem

A „természetesen” termesztett élelemnek nincs sem táplálkozási, sem egészségügyi előnye a hagyományos élelmiszerekhez képest – állítják brit kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közölt tanulmányukban.

A londoni táplálkozási szakértők szisztematikusan elemeztek 162 tudományos közleményt, melyek az elmúlt ötven évben a témában jelentek meg. Ennek során nem találtak érdemi különbséget a hagyományos és a bioélelem hatása között.

„Kis számú különbséget találtunk az organikusan és hagyományosan előállított élelmiszerek tápanyagtartalma között, ám valószínűtlen, hogy ezeknek bármilyen népegészségügyi vonatkozása lenne” – mondta Alan Dangour, a jelentés egyik szerzője.

A fogyasztók nagyobb árat hajlandóak kifizetni a biotermékekért, mert úgy vélik, fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár. Ez 2007-re 48 milliárd dollár értékűre becsült globális piacot teremtett a bioélelmiszerek számára. „Áttekintésünk jelzi, hogy jelenleg semmiféle bizonyíték nem támasztja alá az organikusan előállított termékek táplálkozási hasznát a hagyományos módon termelt élelmekkel szemben” – tette hozzá Dangour.

A gazdasági válság következtében a biotermékek forgalmának növekedése is némileg lelassult. Nagy-Britanniában 2008-ban csak 1,7 százalékkal adtak el többet ezekből az élelmiszerekből, ami jóval alatta marad az elmúlt évtizedben tapasztalt éves, átlagosan 26 százalékos növekedésnek.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés