hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Az öregedéssel nő a prosztata progenitor sejtjeinek száma

Amerikai kutatók megfigyelése szerint egér modellszervezetekben a többi szervtől és szövettől eltérően az életkor előrehaladásával egyre nőtt a prosztata progenitor sejtjeinek száma.

A University of California, Los Angeles (UCLA) kutatócsoportja a Cell Reports folyóiratban közölt cikkében hozta nyilvánosságra meglepő új eredményét, miszerint az életkor előrehaladtával nemhogy csökkenne, hanem nő a prosztata progenitor sejtjeinek száma és aránya, valamint ezek szövetképző képessége sem csökken. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Preston D. Crowell et al. Expansion of Luminal Progenitor Cells in the Aging Mouse and Human Prostate. Cell Reports; Volume 28, Issue 6, P1499-1510.E6, August 06, 2019.

A UCLA kutatói meglepő felfedezésről számoltak be. Az emberi test legtöbb szerve, például a vesék, a máj és a lép az életkor előre haladtával egyre veszít felnőttkori maximális tömegéből, és az idősödéssel párhuzamosan egyre csökken a csontok és az izmok tömege is. Ezzel szemben a prosztata jellemzően egyre nagyobb lesz – ennek tudható be, hogy a 60 éves kor feletti férfiak felénél jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH, benign prostate hyperplasia) alakul ki, melynek során a megduzzadó prosztata leszűkíti a húgycsövet.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy az emberi test szerveinek öregedésével, zsugorodásával a progenitor (előd-) sejtek száma csökken. Az őssejtekhez hasonlatosan a progenitor sejtek is képesek új sejtekké differenciálódni, ám esetükben már korlátozott, hogy milyen típusú sejtté alakulhatnak át. Az azonban még nem volt ismert, hogy a prosztata őssejtjeinek vagy progenitor sejtjeinek száma is megváltozik-e az öregedés folyamán.

A jelenlegi vizsgálatok során a kutatók egerek két csoportját vizsgálták meg: az egyik csoportban 3 hónapos (emberi életkorra átszámítva ez körülbelül a fiatal felnőttkort jelenti), a másikban 24 hónapos (ez nagyjából egy 80 éves embernek felel meg) egereket vizsgáltak, ahol az emberekhez hasonlóan azonnal látható volt, hogy az idős példányok prosztatája jóval nagyobb és nehezebb volt a fiatalokénál. A kutatók először az egerekből a prosztata luminális sejtjeit izolálták, majd ezekből prosztata szervecskéket növesztettek. Meglepetésükre azt találták, hogy az öregebb sejtek szervképző képessége nem volt rosszabb a fiatalokénál, sőt, az ezekből növesztett szervecskék nagyobbak voltak.

Amikor tüzetesebben megnézték a luminális sejteket, ismét meglepő eredményre jutottak: fiatal egerekben a progenitor sejtek aránya 6%, míg idős egerekben 21% volt. A luminális progenitor sejtek nagyobb aránya, és a szövetképző képesség megtartása a magyarázat arra, hogy a többi szervvel ellentétben miért növekszik a prosztata az emberi élet végéig, és hogy miért emelkedik a BPH és a prosztatarák kockázata az életkorral. Már csak az a kérdés, hogy mi okozza a luminális progenitor sejtek számának növekedését, mivel ennek megválaszolásával feltételezhetően megakadályozható lenne a BPH, vagy segíthetne a prosztatarák új kezelési módszereinek kifejlesztésében.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink