hirdetés
hirdetés
2021. június. 15., kedd - Jolán, Vid.
hirdetés

A csecsemők rotavírus oltása az idősebbeket is védi

Az USA-beli Betegségmegelőző és -ellenőrző Központ (CDC) vizsgálata szerint a csecsemők rotavírus elleni vakcinációja a nagyobb gyerekeket és a felnőtteket is védi a sokszor súlyos betegségtől, ami jelentősen csökkenti a rotavírussal kapcsolatos kórházi költségeket. A vizsgálat eredményeit a Journal of Infectious Diseases online kiadása közölte.

A rotavírus az egyik legfőbb oka a hasmenésnek a csecsemőkben és a kisgyermekekben. Az oltás bevezetése előtt az USA-ban emiatt évente 58–70 000 gyermek került kórházba. A rutinszerű rotavírus elleni oltást 2006-ban vezették be, és ez nagyon sikeresen csökkentette az 5 év alatti gyerekek súlyos fertőzéseit, s ezért sokkal kevesebben szorultak kórházi ellátásra.

Dr. Ben Lopman és munkatársai azt vizsgálták, hogy a rotavírus vakcináció jótékony hatása érvényesül-e az oltatlan idősebb gyerekekben, a felnőttekben és az idősekben is, akiket már nem lehet oltani. Azt elemezték, hogy ebben a körben hogyan alakult a rotavírus fertőzés miatti hospitalizációk száma 2000 és 2008 között.

„A rotavírussal kapcsolatos kórházba kerülések száma minden korcsoportban csökkent – a legkifejezettebben az 5 és 24 év közöttiekben, akik már nem kaptak vakcinát. A csökkenés márciusban volt a legkifejezettebb, akkor, amikor a legtöbb rotavírus fertőzés szokott előfordulni” – mondta dr. Lopman. Ugyancsak márciusban jelentősen csökkent a 24 évesnél idősebbekben és az öregekben is a kórházi kezelést igénylő súlyos fertőzések száma. „Azt feltételezzük, hogy a csecsemőknek és a kisgyermekeknek fontos szerepük van abban, hogy a rotavírus elterjed az egész közösségben, és az 5 éven aluliak beoltása gátat emelt a terjedésnek” – magyarázta dr. Lopman. 2008-ban mintegy 10 000-rel kevesebb oltatlan, 5 évesnél idősebb gyerek került kórházba rotavírus fertőzés miatt, mint az oltás bevezetése előtti években, és ezzel 40 millió dollárt takarítottak meg.

Szerkesztőségi közleményében dr. Roger I. Glass azt fejtette ki, hogy hasonló módon nagyon sok rotavírus okozta megbetegedést és halált lehetne elkerülni a fejlődő világban. A szegény országokban évente 600.000 gyerek hal bele a rotavírus okozta betegségbe.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink