hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

A háziorvosokba vetett bizalom a legerősebb

Az év kórháza(i)

Romlott a hazai kórházak átlageredménye a HáziPatika által meghirdetett szavazás alapján. Az első helyet és így „Az év kórháza” megtisztelő címet a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyerte. Második helyen a fővárosi Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának Kardiológiai Központja, harmadik helyen pedig a Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet végzett. Egy kutatás szerint az egészségügyben a háziorvosokba vetett bizalom a legerősebb.

Az eredményeket mintegy 90 ezer szavazat alapján kedden hirdették ki, s azok a korábbi szavazásoknál szigorúbb ítéletet mondtak az ellátórendszer felett: 2008-ban először fordult elő, hogy az előzőkhöz képest romlott az összesített átlageredmény.
Bár a magyarországi kórházi betegellátás minőségét több szervezet folyamatosan vizsgálja, a szervezők szerint nem hagyhatók figyelmen kívül a leginkább érintettek, azaz az intézményekben gyógyuló betegek véleménye sem. Még akkor sem, ha az nem egyezik a szakma képviselőinek véleményével, és ha az nem is tekinthető reprezentatívnak. Az online szavazás nem titkolt célja is egyebek között az, hogy a betegelégedettség és kórházi betegellátás színvonalának "felmérésén" túl a maga módján hozzájáruljon a hazai betegellátás színvonalának növeléséhez.

A szavazáson Magyarország összes államilag finanszírozott kórháza és klinikája részt vesz. Az online szavazók ötfokú skálán osztályozhatják az intézményeket öt kategóriában, a kapcsolódó fórum oldalakon pedig mindenki bővebben is elmondhatja véleményét, észrevételeit.
A végső értékelés alapján - a szavazás történetében először - rosszabbak lettek az eredmények: az összesített átlagérték – a 2005-ös 3,54, a 2006-os 3,63 után és 2007-es 3,67 után – mindösszesen 3,44 lett, ami a valaha tapasztalt leggyengébb mutató. Míg tavaly az egyes kategóriákban még születtek 4,0 fölötti eredmények (például 2007-ben az „Orvos-szakmai ellátás” kategóriában 40 intézmény érdemelte ki a 4,0 vagy annál magasabb átlagot), idén egyetlen intézmény, egyetlen kategóriában sem volt képes a 4-es osztályzatot elérni. 
A „szakmai kategóriákban” – „Orvos-szakmai ellátás”, „Ápolás- és szakszemélyzet” – megerősödtek a gyermekek ellátásáért felelős intézmények. Ugyancsak változás, hogy az egyetemi klinikák eddigi szélsőséges megítélése lényegesen differenciáltabb lett, az „Infrastruktúra” kategóriában azonban még mindig nagyon gyengék.

2008-ban Győr-Moson-Sopron megye végzett az élen, de a többi „élversenyző megye” is – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Budapest XIV. ker, – hagyományosan jól szokott szerepelni. Érdekes, viszont hogy az elmúlt években kiválóan teljesítő Zala megye ezúttal csak a lista alsó traktusában tudott végezni. A nem hivatalos versenyben ismét Nógrád megye szerepelt a leggyengébben.

A hivatalos végeredmény szerint az első helyet és így „Az év kórháza” megtisztelő címet a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyerte. Második helyen a fővárosi SE ÁOK Kardiológiai Központ, harmadik helyen pedig a Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet végzett.

Orvos-szakmai ellátás
1. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
2. SE ÁOK Kardiológiai Központ
3. PTE ÁOK OEC Traumatológiai Központ Baleset - és Kézsebészeti Klinika

Ápolás- és szakszemélyzet
1. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
2. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza
3. PTE ÁOK OEC Traumatológiai Központ Baleset - és Kézsebészeti Klinika

Ellátás
1. Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Közhasznú Társaság
2. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
3. SE ÁOK Kardiológiai Központ

Infrastruktúra
1. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
2. SE ÁOK Kardiológiai Központ
3. PTE ÁOK OEC Traumatológiai Központ Baleset - és Kézsebészeti Klinika

Környezet és tisztaság
1. Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet
2. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
3. SE ÁOK Kardiológiai Központ

medicalonline.hu

Jól teljesítő háziorvosok

Minden negatív hír ellenére az egészségügyi ellátás megítélése az egyik legkedvezőbb az állami intézményrendszerek között a felnőtt magyar lakosság körében. Többek között ez derült ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében, 1000 fő bevonásával  végzett lakossági kutatásából.


A megkérdezettek ötös skálán értékelhették az intézményrendszereket. Az átlagos osztályzatok alapján a rendőrség, az önkormányzatok valamint az egészségügy megítélése bizonyult legjobbnak. Az egészségügyi intézményrendszer általános megítélése az 55 év feletti korosztály körében lényegesen jobb, mint amilyennek a fiatalabbak látják azt. Ez az eredmény összecseng egy korábbi kutatásban tapasztaltakkal, ahol a szakrendelői ellátással szintén az idősebbek voltak leginkább elégedettek.

A háziorvosokba vetett bizalom a legerősebb

Az egészségügyi intézményrendszeren belül a kutatás háziorvosok, a járóbeteg szakrendelés, a kórházi ellátás, a magánklinikák és magánrendelések valamint a mentőszolgálat, betegszállítás megítélését vizsgálta. Az egészségügyi szolgáltató rendszer szintjei közül a legjobb megítélése a háziorvosoknak van. A megkérdezettek kétharmada négyes vagy ötös osztályzattal értékelte munkájukat. A járóbeteg rendelésekkel és a kórházi ellátással sincs nagy baj, hiszen a megkérdezettek 40 százaléka itt is legalább jó érdemjegyet adott.

A mentőszolgálatról illetve betegszállításról, valamint a magánrendelésről, illetve magánklinikákról már nem tudott mindenki nyilatkozni. Előbbiről a megkérdezettek valamivel több, mint fele, utóbbiról pedig a lakosság egyharmada mondott véleményt. Az átlagos érdemjegy szerint a mentőszolgálat illetve a betegszállítás majdnem elérte a négyes osztályzatot, összességében az értékelés szerint 3,7-es érdemjegyet kapott.

Magánrendelések: havi 150 ezer forint jövedelem a választóvonal

A magánrendelésekkel kapcsolatban tapasztalattal nem rendelkezők aránya az életkor emelkedésével szignifikánsan nő: míg 35 év alatt ezen csoport aránya legfeljebb 40 százalék, addig 55 év felett már 75 százalék vagy magasabb.

A válaszokat jövedelem alapján vizsgálva az tapasztalható, hogy a legmagasabb, havi több, mint 150 ezer forintos nettó jövedelemmel rendelkezők esetében a legmagasabb a magánrendelésekről tapasztalattal rendelkezők aránya, az ennél alacsonyabb jövedelemkategóriák között viszont kevésbé látványos az eltérés az átlagtól.

Aki megteheti magának, hogy igénybe veszi a magánellátást, jóval elégedettebb a szolgáltatásnak ezen módjával. A tapasztalattal rendelkezők több mint 50 százaléka ötöst, további egyharmaduk négyes osztályzatot adott.

medicalonline.hu (Forrás: webbeteg; szinapszis.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés