hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

2012. február 11. A Betegek Világnapja

Az ember és az emberi szervezet teljességét kell kutatni

A Betegek Világnapjáról 1992 óta, II. János Pál pápa rendeletére világszerte megemlékeznek. A 2012. év fő céljául a világ vezető egészségügyi szervezetei a betegségek megelőzését, a prevenciót tűzték ki. 

A preventív medicina, a krónikus és rejtett betegségekkel kapcsolatos tudás megszerzésére és népszerűsítésére szakosodott Quintess Tudásközpont a Betegek Világnapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az orvostudomány merőben új lehetőségei szélesebb körben is hasznosíthatóak lennének.

A XX. század orvostudományi fejlődésének legfontosabb mérföldkövei: a korszerű
védőoltások elterjedése, az antibiotikumok felfedezése és kiterjedt alkalmazása, az
őssejt terápia, a daganatos megbetegedések kezelésének komplex módszerei sok más
eredmény mellett alapjaiban változtatták meg a betegek gyógyulási esélyeit és javították
életminőségüket. A közelmúlt kiemelkedő eredményei jelentősen csökkentették a betegek
szenvedéseit, és javították gyógyulási kilátásaikat.

A Betegek Világnapja alkalmat ad arra is, hogy előretekintsünk a következő évtizedekre.

„A genetika, a genomika és az epigenetika legújabb eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy az emberi gének működése módosítható, ami gyökeresen új orvosi megközelítések elterjedését valószínűsíti”– állítja Fekete György professzor, a Quintess Tudásközpont orvos-igazgatója. A rendszermedicina lehetőséget teremt pontosabb diagnózisok és terápiák felállítására, és a preventív megközelítésű orvoslás elterjesztésére. A betegségek megelőzése azonban még a fejlett országok nagy részében is falakba ütközik, mivel a prevencióra fordított összegek eleinte magasak és csak hosszabb, 10 éves távlatban térülnek meg, noha manapság már konkrét kutatások bizonyítják, hogy a preventív orvoslás az egészségügyi kiadások jelentős csökkenését eredményezi.

A Quintess Tudásközpont kiemelt feladatának tekinti, hogy a preventív medicinára és az
emberi élet teljes idejére kiterjedő egészség-megőrzési és -fejlesztési programokra irányítsa
a közvélemény figyelmét. A tudomány ma már egyértelműen igazolta, hogy az életmód és a táplálkozás tudatosan előnyös módosításai, egyes magatartásbeli, pszichológiai tényezők, valamint a sejtszintű folyamatok között bizonyított kapcsolat létezik. Az életmód tudatos fejlesztésével viszont a betegségek jelentős része még a kóros tünetek megjelenése előtt megelőzhető. A szív- és érrendszeri betegségekre, a diabetesre, a kóros elhízásra és még számos egyéb kórállapotra öröklötten magasabb kockázatot a megfelelő szakértők által irányított egyéni életmódbeli, táplálkozási változtatásokkal jelentősen csökkenteni lehet.

A rendszerszemléletű medicina jegyében a modern kezeléseknek már nem csak egy
problémára kell irányulnia, hanem az ember és az emberi szervezet teljességét kell kutatnia és orvosolnia a XXI. században – áll a Quintess Tudásközpont közleményében.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés