hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az EMA nem ajánlja az ivermectint koronavírus ellen

Állásfoglalást adott ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az ivermectin koronavírusra való használatát illetően: a szakértők átnézték a fellelhető szakirodalmat, és úgy ítélték, a féreghajtóként bejegyeztetett szer a  rendelkezésre álló vizsgálatok alapján nem alkalmas a COVID-19 kezelésére, írja a 24.

Az Európai Unióban az ivermectin tartalmú szerek egyes féregfertőzések kezelésére rendelkeznek engedéllyel, valamint bőrön alkalmazott készítményeinek alkalmazását jóváhagyták egyes bőrbetegségek kezelésére. Ezen kívül állatgyógyászatban engedélyezett az EU-n belül.

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az ivermectin képes gátolni a SARS-CoV-2 replikációját, de sokkal nagyobb koncentrációkban, mint amekkora elérhető a jelenleg engedélyezett adagok révén. Ez azért probléma, mert bár ezekben a dózisokban a szert jól tolerálja a szervezet, a magasabb adagok már komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Az EMA szakértői átnézték a rendelkezésre álló laboratóriumi, megfigyelésre alapuló és klinikai kutatásokat, valamint az ezekből készült metaanalíziseket is, de ezek alapján sem jelenthető ki, hogy az ivermectin hatékony a koronavírus-fertőzés ellen. A klinikai vizsgálatok egy része nem hozott kedvező eredményt, másik része lehetséges előnyökről számolt be, de a legtöbb EMA által átvizsgált kutatás alacsony résztvevőszámmal készült, és egyéb korlátai is voltak: többek között a különböző adagolási rendszerek és az ivermectinnel együtt adott gyógyszerek.

A gyógyszerügynökség megjegyezte, hogy további megfelelően tervezett, randomizált kutatásokra lesz szükség, hogy alá lehessen támasztani az ivermectin hatásosságát a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, írja a 24.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés