hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az EMA állásfoglalása a Pandemrix és a narcolepsia kapcsolatáról

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (European Medicines Agency, EMA) áttekintette mindazon adatokat, amelyek a Pandemrix és a narcolepsia ok-okozati kapcsolatát támasztják alá.

A Pandemrix a H1N1 influenza megelőzésére kifejlesztett oltóanyag. Tavaly szeptemberben került törzskönyvezésre, és a 2009/2010-es pandémia idején több mint 30 millió oltást végeztek vele Európában. A narcolepsia egy ritka elalvási megbetegedés, amelyre jellemző az, hogy a megbetegedett hirtelen és váratlanul elalszik. A betegség oka nem egyértelműen tisztázott, genetikai és környezeti tényezőket feltételeznek provokáló tényezőként.

Ez év szeptember 17-ig 81 jelentés érkezett, 4–52 éves személyekről, akiknél ezt a jelenséget tapasztalták a Pandemrix beadását követően. A megfigyelések döntő többségben Svédországból (34) és Finnországból (30) származtak.

Az EMA, szakértők bevonásával, részletesen elemezte a rendelkezésére álló adatokat, de nem tudott egyértelműen állást foglalni, s további vizsgálatokat tart szükségesnek e feltevés tisztázásához.

Forrás: www.ema.europa.eu

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés