2024. december. 22., vasárnap - Zéno.

Az elhízás fenotípusai, cukorbetegség és kardiovaszkuláris betegségek

Ez az áttekintés az elhízás, a T2DM és a kardiovaszkuláris betegségek kölcsönhatásával foglalkozik. Úgy tartják, hogy az elhízás, amelyet általában az egészségre ártalmas testzsírtöbblet határoz meg, többé nem értékelhető kizárólag a testtömeg-index alapján (kg/m2-ben kifejezve), mivel az egy heterogén entitást képvisel. Például számos kardiometabolikus képalkotó vizsgálat kimutatta, hogy egyes normál testsúlyú vagy túlsúlyos egyének nagy kockázatnak vannak kitéve, ha viszcerális zsírszövettöbblettel rendelkeznek – ezt az állapotot gyakran kíséri a zsír felhalmozódása a normál szövetekben (ektópiás zsírlerakódás a májban, szívben, vázizomzatban stb.). Másrészt a túlsúlyos vagy elhízott egyének a vártnál sokkal kisebb kockázatnak lehetnek kitéve túlzott energiabevitel mellett, ha képesek bővíteni a bőr alatti zsírszövet tömegét, különösen a gluteális-femorális területen. Ezért a viszcerális zsírszövet és az ektópiás zsír túlzott mennyisége nagymértékben meghatározza a túlsúly és a mérsékelt elhízás kardiovaszkuláris kockázatát. Van a betegeknekegy gyorsan bővülő alcsoportja is, akiket a testzsír magas felhalmozódása (súlyos elhízás) jellemez. A súlyos elhízást speciális kardiovaszkuláris egészségügyi problémák jellemzik, amelyekre figyelmet kell fordítani. Súlyos elhízásban szenvedő betegek testzsírtartalmának normalizálási nehézségei miatt agresszívebb kezeléseket tanulmányoztak ebben az alcsoportban, mint például az elhízás sebészi megoldását, amelyet metabolikus sebészetnek is neveznek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bedő Csaba, háziorvos
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!