hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az egészségügy kiemelten szerepel az MNB 180 pontjában

A fő célok között szerepel a modern egészségügy kialakítása pénzügyi revízióval, az állami ellátás javításával.

A Magyar Nemzeti Bank újabb javaslatokat dolgozott ki az ország versenyképességének javítására, a 180 pontos csomagot átadta a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak kedden.

A 180 pontos javaslatcsomag szerint a versenyképességi reformokkal 4-4,5 százalékos gazdasági növekedés, bérfelzárkózás, csökkenő importfüggőség érhető el, és az ország a reformpályán eléri Ausztria fejlettségének 80 százalékát, magas termelékenységgel. A 2030-ra elérhető eredmények közé sorolták, hogy a GDP átlagos növekedése 4,4 százalék, a nettó reálbérek kumulált emelkedése 87 százalékos lehet, a folyó fizetési mérleg egyenlege tartósan többletes marad, a GDP-arányos nettó külső adósság pedig csökken. Az infláció 2030-ra 3 százalékos, az államadósság pedig 38 százalék lehet a javaslat szerint.

A reformterületek között az MNB kiemeli az állami hatékonyság növelését a digitális közszolgáltatásokkal, az adóbevallások egyszerűsítésével. Az MNB szerint adóreformok szükségesek a teljes foglalkoztatásért, a munkát terhelő adók csökkentését folytatni kell. A fő célok között szerepel a modern egészségügy kialakítása pénzügyi revízióval, az állami ellátás javításával. A javaslatcsomagban kkv-stratégia, iparstratégia, exportstratégia, és innováció is szerepel.

A javaslatok célja a magyar gazdaságban kialakult pozitív trendek megtartása mellett a  termelékenység javítása, a teljes foglalkoztatás fenntartása, valamint a demográfiai fordulat megalapozása.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink