2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az egész országban etetik a dokikat

Országos hálózattá vált mára az Etesd a dokit! kezdeményezés, jut menü a kórházakba, mentőállomásokra is, írja a Magyar Nemzet.

Furcsa érzés fogja el az embert, ha most lép be a város egyik legfrekventáltabb pontján, az V. kerületben az Easy Wine-ba. Az amúgy elegáns borbisztró jelenleg lehangoló látványt nyújt: a bárszékek lenejlonozva, a különleges fali borhűtők, ahonnan amúgy több mint százféle bort kóstolhatunk, teljesen üresek, nincs bennük egyetlen borospalack sem. Az impozáns üzletet, ahol békeidőben naponta száz vendég is megfordult, most csomagolóanyagok, egyszer használatos ételes- és papírdobozok, kis ládikákban sorakozó fűszernövények töltik meg. A hely étteremként most halott, a tudat azonban, hogy ez az Etesd a dokit! kezdeményezés bölcsője, és hogy a konyhában most is javában zajlik a munka, segít elhessegetni a negatív gondolatokat.

– Tavaly novemberben nyitottunk, most márciusra futott fel a forgalmunk igazán, aztán három nap alatt omlott össze, amit alig több mint három hónap alatt felépítettünk. A március 16-i hét elején még rekordforgalmat bonyolítottunk, csütörtökről szombatra viszont 90 százalékos volt a visszaesés. Ha nem így történik, akkor is bezárunk, mert hozzánk rengeteg külföldi járt, és a járvány miatt nem tartottuk volna biztonságosnak, ha nyitva maradunk – meséli az Easy Wine tulajdonosa, Molnár Zoltán. A sors iróniája, hogy éppen akkor kezdett volna az új séfjük, Keve Márton, aki azonban nem esett kétségbe, azonnal előállt az Etesd a dokit! ötletével.

– Arra gondoltam, hogy ha már itt ez a konyha, itt vagyunk mi, akár főzhetnénk is olyanoknak, akiknek erre most egyáltalán nincs idejük. Az egészségügyiekre jelenleg óriási teher nehezedik, lehet, hogy még ételt melegíteni sincs idejük, nemhogy otthon főzni egy hosszú ügyelet után, a járványveszély ­miatt az éttermek, büfék bezártak, nincs hová kiugrani se – veszi át a szót az ötletgazda, akit itt mindenki Marcinak szólít. A fiatalember nagyot szusszanva ül le az asztalhoz, miután harmadmagával megfőzött, becsomagolt és egy, a kiszállítást önkéntesként vállaló fiatal pár személyautójába bepakolt 130 adag ételt.

Az #etesdadokit matricával ellátott ételhordókban ezúttal a következő fogások indulnak útjukra: narancsos édesburgonya-leves paprikaolajjal és feketetorma-levéllel, második fogásként bagelbe töltött francia csirkemáj parfait savanyúkáposztával, vega opcióként pedig vászolyi krémsajt füstöltpaprika-csíkokkal és marinált jégcsapretekkel, mindehhez japán krumplisaláta. Ahogyan csaknem három hete mindig, most is ilyen különleges menüt küld az Easy Wine csapata a Honvédkórház, illetve a Szent János Kórház koraszülöttosztályára, a Péterfy Sándor utcai kórház sürgősségi betegellátó osztályára és a Semmelweis Egyetem II-es belgyógyászatára.

A riport a Magyar Nemzetben olvasható.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink