hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Magas díjakkal az e-cigi ellen

Milliókba fog kerülni, ha egy nemzeti dohányboltos értelmezhető méretű választékkal nyitna az e-cigarettázó vásárlók felé. A kormányzat gondoskodik erről, írja a Világgazdaság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendelettervezete borsos díjat szab annak, aki elektronikus cigarettát, utántöltő flakont és dohányzást imitáló elektronikus eszközt hozna forgalomba. Egy termék bejelentésének szolgáltatási díja márkanevenként és hatáserősségenként 475 ezer forint lesz, akár az e-cigarettaként ismert elektronikus eszközről, akár az e-liquidnek nevezett utántöltő folyadékról lesz szó.

További 306 ezer forintba fog kerülni márkanevenként és hatáserősségenként a termékekkel kapcsolatos változásbejelentés.

A tervezet július 20-ig véleményezhető a minisztérium elérhetőségein. 

A rendelettervezet alapján a díjat előre be kell majd fizetni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), és a bejelentés elutasítása esetén a szervezet nem téríti vissza.

A kormány nem bánná, ha kevesen fognának bele az új üzletbe. Az Emmi a tervezet hatásvizsgálati lapján úgy fogalmaz, 2016 folyamán legfeljebb 1000 bejelentés fog érkezni, és 475 millió forint bevétel folyhat be. Az egészségügyi hatásokkal kapcsolatban pedig az olvasható a dokumentumban, hogy a szabályozás elősegíti a veszélyes, potenciálisan káros termékek kiszűrését a piacról, így közvetve hozzájárul e termékek használatának visszaszorításához, ezáltal az egészségkárosító hatás csökkentéséhez, írja a lap.

hirdetés

Könyveink