hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az ARB-k szedése nem növeli a rákkockázatot

Százötvenötezer páciens adatainak áttekintése után az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA arra a következtetésre jutott, hogy egy széles körben használt vérnyomáscsökkentő szer a korábbi, kis méretű tanulmányok eredményével ellentétben, nem emeli a rákkockázatot.

Az FDA illetékeseinek bejelentése szerint több mint 155 ezer páciens részvételével végezték azokat a randomizált, kontrollált próbákat, amelyekben az angiotenzin receptor blokkoló szereket (ARB-k) is vizsgálták. Az elemzés azt mutatta, hogy az ARB-k szedése nem növeli a rákkockázatot.

2010 júniusában jelent meg a The Lancet című orvosi folyóiratban egy 1000 páciens bevonásával lezajlott teszt eredménye, amely szerint az ARB-t szedők körében 7,2 százalék volt az új rákos esetek száma, míg a kontrollcsoportban csak 6 százalék.

A most ismertetett tanulmányhoz az FDA szakemberei 31 randomizált klinikai próba adatait elemezték, és állításuk szerint eredményük minden aggodalmat eloszlat az ARB-k és a rák közti összefüggéssel kapcsolatban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés