hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Tudomány

Az anyai vércukorszint is befolyásolja a terhesség kimenetelét

Csaknem fél évszázada tudjuk, hogy az anyai glukózszint a magzati inzulinválasz befolyásolásán keresztül hatással van a terhesség kimenetelére, az újabb eredmények azonban bővebb betekintést engednek a kapcsolat részleteibe.

Már régen észrevették, hogy a cukorbeteg anyák gyermekei nagyobb születési súllyal jönnek a világra, és állatkísérletek azt is igazolták, hogy az anyai glukózszint emelkedése akkor is „diabétesz-szerű” fötopátiát eredményez, ha nem éri el a cukorbetegség kórismézéséhez szükséges határértéket. A Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcome (HAPO) Study elnevezésű vizsgálat a terhesség alatti glukózintoleranciával összefüggő kedvezőtlen terhességi kimenetel elemzésére indult.
A több mint 23 ezer résztvevő közül csaknem 20 ezer újszülött esetében álltak rendelkezésre a köldökzsinórvér C-peptid-koncentrációjára vonatkozó információk, és az újszülöttkori adipozitás felmérésére szolgáló bőrredővastagság is csaknem ugyanennyi esetben volt ismert. A neonatális adipozitás vonatkozásában szoros párhuzam igazolódott az anyai glukózszint és a magzati szérum C-peptidszintje között, és az összefüggés a zavaró tényezők kiiktatása után is fennmaradt.
A Diabetes című lapban közzétett tanulmány végkövetkeztetése szerint a mostani eredmények bizonyítékkal szolgálnak az eddig „hiányzó kapcsolatra” az anyai glikémiás státusz, a magzati inzulinválasz és az újszülöttkori növekedési paraméterek (ezen belül is kitüntetetten a neonatális adipozitás) között. Az eredmények azt jelzik, hogy a fentiekben felsoroltak akkor is folytonos kapcsolatot mutatnak az anya glukózszintjével, ha az nem éri el a diabétesz diagnózisához szükséges tartományt. Különösen erős összefüggés mutatkozott az anya vércukorszintje és a 90-es percentilis feletti születési súly, valamint a köldökzsinórvér C-peptid-koncentrációja alapján meghatározott magzati hiperinzulinémia között. A császármetszés szükségessége és az újszülöttkori hipoglikémia vonatkozásában kevésbé szoros kapcsolatot tapasztaltak.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink