2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az amerikai egészségügyi rendszer kudarca

Míg harmincöt év alatt az amerikaiak várható élettartama 5 évvel emelkedett, addig az OECD-országokban ez a szám 9 év volt, írja a Portfolio.

Egy átlagos amerikai mintegy másfél évvel kevesebb ideig él, mint egy, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamokban élő átlagos állampolgár, miután az elmúlt években aggasztó ütemben nőtt a különbség.

Egy 1979-ben született átlag amerikai 73,9 éves várható élettartammal számolhatott, miközben akkoriban a többi 34 OECD-tagállam átlaga 72,3 év volt. Ettől fogva azonban csökkenni kezdett az USA előnye, sőt, 2015-re eljutottunk oda, hogy ez a durván másfél éves differencia teljesen megfordult.

A Portfolio egy ábrát is közöl, amely azt mutatja, ahogyan a fejlett országokban az (egy főre jutó) egészségügyi kiadások növekedésével párhuzamosan emelkedett a várható élettartam. Chilétől Görögországig, Dél-Korától Svájcig mindenütt látványos a javulás. Az USA azonban kilóg a sorból, ugyanis az egészségügyi kiadások itt növekedtek a leggyorsabban, az élettartam viszont alig emelkedett.

Szakértők szerint ebben jelentős szerepet játszott az, hogy az USA közülük az egyetlen, ahol nincs univerzális egészségügyi ellátás. Nehéz megmondani, hogy miként javítana a helyzeten, ha Donald Trumpnak sikerülne felszámolni az Obamacare nevet viselő egészségügyi reformot, amelynek köszönhetően több millió alacsony jövedelmű amerikai jutott egészségbiztosításhoz.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink