hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A minisztérium a kórházkonszolidációban bízik

Az államtitkárság szerint rövidülhetnek a várólisták

Szócska Miklós a 27,5 milliárd forintos kórházkonszolidációs keret szétosztásától várja a várólisták csökkenését. A pénz felhasználását több lépcsőben ellenőrzi az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

"Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elsőként a jelenleg folyamatban lévő adósságrendezés keretében tesz lépéseket a várólisták csökkentésére" - fogalmaz a minisztérium közleménye.

Az államtitkárság egyben reagált az elmúlt napokban nagy nyilvánosságot kapott elhalasztott műtétek problémájára is: "Az intézmények az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint mintegy 10 százalékát, azaz összesen 2,7 milliárd forintot a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistával rendelkező műtétek elvégzésére kapják, mint pl. a haemodinamikai beavatkozások (pl. szívkatéterezés) és nyitott szívműtétek, valamint a traumatológiai-ortopédiai protetikai műtétek (pl. csípő- és térdprotézis beültetés)."

A közlemény szerint az összegnek köszönhetően jelentősen rövidülhetnek a várólisták ezeken a területeken. Az egyes intézmények az elvégzett beavatkozások arányában részesülnek az összegből.

Ellenőriz az OEP és a KEHI is

Az államtitkárság hangsúlyozza, a szabályozás célja, hogy az érintett szolgáltatók ténylegesen a várólistáik csökkentésére fordítsák a szétosztott összegeket, ezért egy többlépcsős ellenőrzési elem kerül a rendszerbe. Egyrészről az OEP folyamatosan monitorozza a támogatás tárgyát képező beavatkozások esetszámainak alakulását, másrészt az intézményeknek a tárca számára is rendszeres jelleggel tájékoztatást kell adniuk a pénzügyi helyzetükről. A támogatás jogszerű felhasználását egy független szereplő, a közigazgatási és igazságügyi miniszter irányítása alatt álló központi hivatal, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellenőrzi. Amennyiben az ellenőrzés során szabálytalanságot, a részesülési feltételek be nem tartását észleli a hivatal, a szolgáltatót visszafizetési kötelezettség terheli a vitatott összeg vonatkozásában.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár december első felében utalja a 27,5 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek. Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést november 24-én tárgyalja a kormány.

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink