hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Az albuminuria a kognitív hanyatlás előrejelzője

Nemrég két közlemény is megjelent, amelyek kapcsolatot találtak a vizeletben kimutatható fehérje és a kognitív hanyatlás között.

Az egyik kutatás azt igazolta, hogy az olyan kisfokú albiminuria, amelynek nem szoktak klinikai jelentőséget tulajdonítani, az idősebb nőkben nagyon kifejezetten előrejelzi a kognitív képességek romlását. A vizsgálatba a Nurses’ Health Study 1200, 70 évesnél idősebb résztvevőjét vonták be, akiket kétévente – összesen három alkalommal – felhívtak telefonon, és megvizsgálták általános kognitív állapotukat, verbális (szó-) memóriájukat, verbális fluenciájukat (azaz azt, hogy milyen gyorsan asszociálnak szavakra) és rövidtávú, valamint munkamemóriájukat. Dr. Julie Lin és munkatársai (Brigham and Women's Hospital, Boston, MA, USA) arra az eredményre jutottak, hogy azokban a nőkben, akikben a vizsgálat kezdetén a vizelet albumin/kreatinin aránya nagyobb volt 5 μg/mg-nál, a kognitív hanyatlás sebessége minden mérőszámot tekintve 2–7-szer akkora volt a 6 éves követési idő alatt, mint amekkorát pusztán az életkor magyarázna.

Az albuminuria az érbetegség korai jele

„A kapcsolat a verbális fluencia pontszámának csökkenésével volt legszorosabb. Ezt annak tulajdonítjuk, hogy az agyban progresszíven károsodtak a kiserek, és úgy látszik, hogy az albuminuria egy korai jele a diffúz érbetegségnek. Ez azért lényeges, mert a népesség egyre öregszik, vagyis egyre több személyt fenyeget a kognitív hanyatlás, és közegészségügyi jelentősége van egy olyan egyszerű, noninvazív mérésnek, mint az albuminuria meghatározása, amellyel ki lehet mutatni, hogy kik a veszélyeztetett személyek.” – mondta Dr. Lin. 

A másik erre vonatkozó vizsgálat vezetője Manjula Kurella Tamura (Stanford University) volt, aki munkatársaival 19 399 olyan személyt vizsgált, akik résztvettek a Renal Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) vizsgálatban. Az átlagos követési idő 3,8 év volt, és ezalatt 1184 személyben (6,1 százalék) romlottak jelentősen a kognitív működések. Az albuminuriás résztvevőkben 31–57 százalékkal nagyobb volt a kognitív hanyatlás kockázata, mint az albumint nem ürítőkben. Ez a kapcsolat a normális veseműködésű személyekben (eGFR ≥60 ml/min/1,73m2) volt a legerősebb – már enyhén csökkent vesefunkció esetén is sokkal gyengébb volt az összefüggés.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink