hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az alapellátásban is emelni kell a béreket

Februárban csak a különbözetet kapták, a márciusi fizetéssel már a megemelt bér érkezik az ápolók számlájára, írja a Magyar Idők.

A szaktárcánál hangsúlyozták: nincs olyan egészségügyi szakdolgozó, akinek a minimálbér vagy garantált bérminimum januá­ri emelésével vagy a mostani béremeléssel ne nőtt volna a bére. Ráadásul az alapbéremeléssel az egyes mozgóbérelemek (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok) díjai is emelkedtek, amelyek tovább emelik a kereseteket. A januá­ri bérminimum-emelésben érintett dolgozók közel 20 ezer forintos béremelésben részesültek.

Emelkedik az alapellátók támogatása is, a háziorvosi és fogorvosi praxisok működtetésre fordítható összeg 130 ezer forinttal emelkedik idén márciustól – emlékeztet a Magyar Idők.

A lépést a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is üdvözölte, ám hozzátette: egyelőre nem látják garantáltnak, hogy a többlettámogatásból az alapellátásban foglalkoztatott szakdolgozók – ápolók és asszisztensek – is többletjövedelemhez jutnak. A MESZK ezért azt kérte az államtitkárságtól, hogy az alapellátásban foglalkoztatott ápolók kiegészítő díjazását a jelenlegi 20 ezerről 60 ezer forintra növelje, és terjessze ki az alapellátó fogorvosok mellett dolgozó asszisztensekre is.

Az egészségügyi államtitkárhoz intézett levelükben sürgetőnek tartják a védőnők helyzetének rendezését is, azt, hogy rájuk is vonatkozzon az egészségügyi szakdolgozói bértábla. Jelenleg ugyanis ennek hiányában egy védőnő átlagosan havi bruttó 275 300 forintot keres, míg ha a központi bértábla alapján kapná a fizetését, az 44 750 forinttal több, 320 050 forint lenne.

Ráadásul a védőnőknél, szemben a többi egészségügyi dolgozóval, a fizetések egyáltalán nem differenciáltak aszerint, hogy az illető mennyi ideje van a pályán, mekkora tapasztalattal rendelkezik.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink