hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az akupunktúrás tű veszélyes fegyver

Az akupunktúra veszélyeiről és hazai alkalmazásának szabályairól, tapasztalatairól ír az [origo].

Az akupunktúra lényege, hogy a páciens testének kritikus pontjain a bőrbe vékony fémtűket szúrnak, s a hagyományos kínai orvoslás szerint ez a gyógyulást segítő folyamatokat vált ki a beteg szervezetében  – idézi fel a lap.

Bár az orvosok körében sok vita folyik arról, hogy az akupunktúra milyen egészségi problémák ellen és mennyire hatásos, abban a legtöbb szakember  egyetért, hogy használata többnyire biztonságos. Egy angol kutatócsoport most az ellátás kockázatait próbálta felderíteni a brit egészségügyi ellárórendszerben (NHS) regisztrált panaszbejelentések elemzésével.

325 káros mellékhatásokról beszámoló jelentést vizsgáltak, melyek legtöbbje egyszerű szakszerűtlenségről vallott. Például 100 esetben a betegekben túl sokáig hagyták benne a tűket. Néhány tűt később sebészi úton kellett eltávolítani. 162 esetben számoltak be arról, hogy a beteg elszédült vagy elájult, amikor a tűket behelyezték. Öt embernél lépett fel légmell (pneumothorax), vagyis a tüdő összeesése, amely azért következett be, mert az akupunktúrás tű megsértette a külső mellhártyát, megszüntetve a a két mellhártya közötti, a tüdőt tartó vákuumot.

Idézik Edzard Ernst kutatót, aki szerint a nemzetközi vizsgálatok 86 halálesetre derítettek fényt akupunktúrás kezelést követően 1965 és 2009 között, a legtöbb esetben légmell miatt. Súlyos szövődmény léphet fel továbbá azoknál, akiknek a szegycsontjában, egy akupunktúrás pont közelében lyuk található (ez az embereknek körülbelül 6 százalékánál fordul elő). A lyukat szalagok fedik, ezért azt  a kezelőorvos nem tudja kitapintani, az akupunktúrás tűk azonban kereszülhatolhatnak rajta, és megsérthetik a szívburkot, ami halált okozhat – idézi az origo.hu Ernstnek a New Scientist-nek adott nyilatkozatát.

(forrás: [origo])

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés