hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Akupunktúra segíthet a tüdőbetegeknek

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek terhelésre jelentkező légszomját enyhítheti az akupunktúra – írja japán tudósokra hivatkozva a Medipress.

A COPD fokozatosan romló tüdőprobléma, ami légzési nehézségekkel jár. Általában a dohányzás és más mérgező anyagok belélegzése tehető felelőssé érte. A betegség becslések szerint 2020-ra a harmadik legfőbb halálok lesz világszerte.

A kutatócsoport Masao Suzuki vezetésével a Kyotoi és Meiji Egyetemekről 68 COPD-s beteget osztott véletlenszerűen két csoportra. A páciensek 12 héten át részesültek hagyományos terápiában, illetve az egyik csoport akupunktúrás kezelésekben, a másik csoport tagjai pedig álterápiában, melynek során a tűk igazából nem hatoltak be a bőr alá. Az eredményjavulást hat perces gyaloglási teszttel mérték fel.

Akik a valódi tűszúrásokat kapták, azoknak jelentősen javult a légzésfunkciója, de a többiek ugyanúgy kifulladtak a feladattól. Az akupunktúrás csoport tagjai messzebbre is jutottak a megadott idő alatt.

"Az eredményeinkből világosan látszik, hogy az akupunktúra fontos, hatásos, gyógyszermentes lehetőség a COPD kezelésében, melyet a hagyományos terápia kiegészítéseként kell alkalmazni” – foglalta össze Suzuki. „Szeretnénk, ha a betegek és az orvosok is tudnának erről a lehetőségről, mely nem csak a fájdalmakon enyhít, hanem a COPD-hez hasonló belszervi betegségeken is.”

A kutatók elképzelései szerint az akupunktúra csökkenti a stresszt, javítja az erőnlétet és a mellkasi izmok mobilitását, így könnyebbé válik a légvétel. További kutatások szükségesek azonban, mert bár a tünetek csökkentek, az ok-okozati viszonyt nem tudták bizonyítani.

„Az akupunktúra hatása sokrétű” – mondta el dr. George Lewith, a hampshire-i Southampton Egyetem munkatársa, a kutatási anyaghoz készült kísérőcikk társszerzője. „Különösen figyelemreméltó ennél a betegségnél, mely igen ritkán reagál megfelelően a hagyományos terápiákra.”

Az ősi, kínai gyógymód, az akupunktúra során vékony tűket szúrnak a test bizonyos pontjaiba, hogy javítsanak az egészségi állapoton és az életminőségen. A kutatók a hagyományos terápia kiegészítéseként vizsgálták az általa elérhető eredményeket. Ha ezt a kutatást meg lehetne ismételni, az eredményeit pedig validálnák, az akupunktúra „javíthatná a COPD-s betegek közérzetét” – jegyezte meg Lewith, aki szerint „az akupunktúra biztonságos, ezeknek a betegeknek ki kellene próbálniuk. További kutatások szükségesek azonban, különösen az eljárás költséghatékonyságáról– idézi a szerzőt a Medipress.

A kutatás anyaga az Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelent meg.

(forrás: Medipress)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés