2021. október. 21., csütörtök - Orsolya.
hirdetés
hirdetés

Az agy működését is megváltoztatja

A tünetek csillapításánál mélyebbre ható változásokhoz vezet a pszichoterápia egyik speciális formája, amelyről a hvg.hu ír.

Az erős érzelmi labilitással járó borderline személyiségzavar kezelésére kifejlesztett – a probléma mögött meghúzódó érzelmi tényezők tudatosítására építő – áttétel fókuszú pszichoterápiáról (TFP = Transference-focused Psychotherapy) van szó, írja a hvg.hu. Egy kutatócsoport tíz önkéntes agytevékenységét vizsgálta képalkotó (fMRI) eljárással, akik egy éven át részesültek ilyen terápiában. A TFP a kognitív kontrollért felelős agyterületek aktivitásának fokozódásával, de az érzelmi válaszokban főszereplő agyi képletek aktivitásának csökkenésével járt együtt.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.

Hiába kapott majdnem ezer beadványt, az Alkotmánybíróság óvatoskodó, a lényeget kikerülő döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a védettségi igazolvány kiállja az alkotmányosság próbáját.