hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Autizmussal a munka világában

Az autizmussal élők száma világszerte folyamatosan emelkedik, míg a közoktatásból kikerülő munkaképes ASD autista fiatalok foglalkoztatása a megváltozott munkaképességűek körében a legalacsonyabb – nemzetközi szinten is alig 12-14%.

Ezen az arányon próbált javítani az Autizmussal a munka világában projekt, amelyet az Aura Egyesület a Flex Foundation támogatásának köszönhetően 2019. július és 2020. február közötti időszakban valósított meg.

Munkavállalóként rengeteg nehézségbe ütközhetünk egy-egy állásinterjú során, és kezdeti alkalmasságunk sem garancia arra, hogy az adott munkát problémamentesen tudjuk majd végezni.  Valószínűleg abba bele sem gondolunk, hogy autista munkavállalóként hány plusz akadállyal kell ugyanezen a fronton megküzdeni.

Az Autizmussal a munka világában elnevezésű foglalkozás-rehabilitációs projekt célja az autizmussal élő felnőttek teljes értékű munkavállalóvá válásának, a munkaerő-piacon való elhelyezkedésének, a munkahely megtartásának segítése volt. A programban résztvevők sokkal könnyebben alkalmazkodnak a munkahelyi helyzetekhez, a csoportos együttműködés is egyszerűbb számukra. A projekt során autizmus specifikus módszereket alkalmaztak a részvevők képzésében olyan változatos eszközök felhasználásával, mint az online applikációk, ASD-kvízek, videók, helyzetgyakorlatok, drámajátékok, egyéni megbeszélések. Ezenkívül a 29 résztvevőből 20 fő munkakompetencia fejlesztésben is részesült, aminek keretein belül többek között angol nyelvi képzést, informatikai továbbképzést is kaptak.

Nemcsak a lehetséges munkavállalókkal, de a vállalati érzékenyítés keretein belül 102 kollégával is beszélgettek, valamint két munkáltatói workshopon 15 cég munkatársai kaptak autizmus szempontú tájékoztatást.

A projekt eredményeiről, a támogatás felhasználásáról a 2020. március 4-én megrendezett záróesemény keretein belül adtak tájékoztatást a szervezők.

*

Az AURA Egyesületet budapesti és vonzáskörzetében élő autista fiatalokat nevelő szülők hozták létre 2002-ben, azzal a céllal, hogy segítsék felnőtté váló gyermekeik felnőtt létbe való beilleszkedését. Céljuk, hogy autista tagjaik minél önállóbban tudjanak élni: közösségi programjaik megóvják őket az izolációtól. Foglalkozási rehabilitációs programjuk keretében eddig 110 autista fiatalt segítettek munkához.

www.auraegyesulet.hu

*

A Flex több mint 30 országban 177 000 munkavállalóval innovatív tervezési, mérnöki, gyártási, szerviz, ellátási lánc menedzsment és logisztikai tevékenységet kínál különböző profilú és méretű vállalatok, valamint a végfelhasználói piac számára. A Flex Magyarországon 5 városban – Zalaegerszegen, Sárváron, Tabon, illetve Budapesten és Gyálon– közel 10 000 munkavállalót foglalkoztat.

www.flex.com

*

A Flex Foundation a Flex cégcsoport 2002-ben létrehozott magánszervezete, amely támogatja és ösztönzi a pozitív változásokat azon közösségek számára, ahol a Flex, ügyfelei, beszállítói és partnerei világszerte működnek. A Flex Foundation adományozási és önkéntes stratégiája összhangban áll az ENSZ négy fenntartható fejlődési célkitűzésével, amelyek a minőségi oktatásra, a tisztességes munkára és a gazdasági növekedésre, a megfizethető és tiszta energiára, valamint a felelősségteljes fogyasztásra és termelésre vonatkoznak.

cimkék

hirdetés

Könyveink