hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Ausztrál kutatók megbecsülték a halál sebességét

A BMJ (British Medical Journal) című tekintélyes orvosi szaklap karácsonyi száma a szerkesztők által "könnyedebbnek" tartott cikkeket is közzétesz. Idén az egyik ilyen tanulmányt ausztrál szakemberek készítették, és vizsgálatukban azt próbálták megbecsülni, hogy a "kaszás", azaz a halál milyen sebességgel közelít (a kifejezés a tanulmány eredeti címében szerepel: "How fast does the Grim Reaper walk?").

A kutatás szerint azoknak az idősödő férfiaknak, akiknek nem esik nehezükre óránként 5 kilométert megtenni, kevésbé kell tartaniuk a "kaszástól", mert az jócskán lemarad mögöttük.

A kutatások szerint az, hogy mennyire gyorsan tud valaki gyalogolni, segít annak megbecslésében, hogy várhatóan milyen sokáig fog élni. Az eredmények szerint a gyorsléptűség a hosszabb, míg a lassú járás a rövidebb élettel hozható összefüggésbe. Azok az idősek ugyanis, akik nem veszítenek járásuk sebességéből, fittebbek és egészségesebbek, mint a lassabban járók – idézi az eredményeket az [origo].

Az 5 éves kutatás ideje alatt 266-an haltak meg a résztvevők közül. A kutatók az elhunytak gyaloglási sebességéből becsülték meg a halál sebességét. Az adatokból kiderült, hogy a "kaszás" azokat "érte utol", akik óránként 3 kilométert vagy annál kevesebbet tettek meg.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy azoknak az idős férfiaknak a körében, akik óránként 3,5 kilométernél többet tudtak megtenni, 20 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a kutatás ideje alatt. Az a 22 férfi pedig, aki óránként legalább 5 kilométeres sebességgel tudott sétálni a vizsgálat során, öt év elteltével még mind élt.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink