hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Tudomány

Segíthet a nőknek a séta a stroke elkerülésében

Csökkentheti egy új tanulmány szerint a nők a stroke-kockázatát, ha tornacipőt húznak, és hosszabb tempós sétára indulnak.
Azoknál a nőknél, akik tempósan gyalogolnak, 37 százalékkal volt alacsonyabb a stroke veszélye, azoknál pedig, akik legalább heti két órát sétáltak bármilyen ütemben, 30 százalékkal csökkent az agyi katasztrófa esélye – derült ki az American Heart Association Stroke című folyóiratának internetes kiadásában ismertetett tanulmányból.
 
Korábbi tanulmányok már rávilágítottak arra, hogy a fizikai aktivitás segít a stroke elkerülésében, a most ismertetett kutatás azonban arra összpontosított, hogy pontosan mely mozgásfélék lehetnek a nők legnagyobb segítségére ezen a téren.
 
„A dolgok a meghatározott ideig tartó tempós séta mellett szólnak” – mondta Jacob Sattelmair, a Harvard Egyetem közegészségüggyel foglalkozó iskolájának doktorandusza, a tanulmány vezető szerzője.
 
A 39 ezer női egészségügyi dolgozó részvételével készült kutatás 12 évet ölelt fel, a nők mindegyike 45 éves vagy annál idősebb volt. A 12 év alatt 579-en szenvedtek el agyi katasztrófát. A részvevőket időről időre megkérdezték arról, hogy milyen mozgást végeznek, a séta mellett megerőltetőbb sportok – biciklizés, futás úszás – is felmerültek, de a kutatók nem találtak kapcsolatot a megerőltetőbb mozgásfélék és a stroke csökkent veszélye között.
 
A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a visszafogottabb teljesítmény kedvezőbben hat a vérnyomásra, amelynek megemelkedése az agyi katasztrófához vezető egyik jelentős tényező. A felmérések során a tudósok más kockázati tényezőket – így a pontos életkort, bizonyos gyógyszerek szedését, a dohányzást – is figyelembe vettek.
 
A kutatók ismételten kiemelték: a magas vérnyomás mellett a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az elhízás is növeli a stroke veszélyét. „Az agyi katasztrófához közvetlenül köthető tényezők mind javulnak a mozgás révén. Minden összefügg” – mondta az egyik szakember.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink