hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Átadták a felújított terhesgondozót a Szent Margit Kórházban

A magyar családok már az idei első nyolc hónapban „jobban teljesítettek”, mint tavaly egész évben: augusztus végéig 10700-an keresték fel a hazai terhesgondozókat, szemben a tavalyi mintegy 9900-al.

Mindezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte a többi közt kedden a fővárosi Szent Margit Kórházban, ahol átadták a felújított terhesgondozót. A felújítás nyolc millió forintba került, amelyből 5 millió forintot a III. kerületi önkormányzat biztosított, de a szülészeti osztály mellett működő alapítvány és a kórház is hozzájárult a beruházáshoz.

Badacsonyi Szabolcs megbízott főigazgató sikertörténetnek nevezte az önálló Margit kórházban történteket, ahol a tavalyi mintegy 200 milliós fejlesztést követően idén már harmadik alkalommal adnak át jelentős beruházást. A terhesgondozó 25 éve működik, ám mivel az elmúlt évtizedekben  nagyon lepusztult, nem lehetett tovább halogatni a beruházást. A megbízott főigazgató az InfoRádióban azt is elmondta, hogy az alapítvány jóvoltából CTG berendezések is kerültek a terhesgondozóba, annak érdekében, hogy a 36. héttől szorosan tudják felügyelni a kismamákat.

A budapesti Szent Margit kórház terhesgondozójában évente 10-12 ezer várandóst látnak el. Az ünnepélyes átadáson Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere egyebek között úgy vélekedett, bár 2007-ben durva beavatkozással megpróbálták tönkretenni a Margit kórházat, azóta jelentős sikereket értek el és újra emberközpontú ellátás folyhat az intézményben, ami feledteti a korábbi János kórházzal történt összevonás pénzügyi szemléletét. A polgármester adatai szerint szeptember elsejéig egyébként 681 várandóst regisztráltak a védőnői szolgálatok, és az első kilenc hónapban a 834 kerületben élő édesanya közül 348-an a Tűzkő Nándor vezette szülészeti-nőgyógyászati osztályon hozták világra gyermeküket.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára úgy vélte, a szülészetet méltán nevezhető nemzeti alapkérdésnek, hiszen minden gyermek megszületése ajándék. Mint hangsúlyozta, a népegészségügyben paradigmaváltást folytat a kormány, amelyben nemcsak a szűrésre helyeznek hangsúlyt, hanem magára a megelőzésre is; a terhesgondozás kérdése éppen ehhez kapcsolódik.

Varga Mihály, a kerület országgyűlési képviselője a már idézett gondolat mellett felidézte: az elmúlt négy évben 18 százalékkal emelték a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható összeget. Jelentős támogatást kapott az alapellátás is, amelynek finanszírozása négy év alatt 26 százalékkal nőtt. 150 milliárdnyi kórházi adósságot konszolidáltak, 70 milliárd forintot fordítottak béremelésre, s programot indítottak a rezidensek támogatására. A cél ezen programok és a fejlesztések folytatása. Mint jelezte, az önkormányzatok adósságának átvállalásával újra fejlesztőképessé tették a testületeket – mint a miniszter figyelmeztetett, a kormány sok lépést tett annak érdekében, hogy az ellátórendszer jobb legyen, mert „az egésznek kell jónak lenni ahhoz, hogy a részek is jól működjenek”.

Tűzkő Nándor, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője emlékeztetett: Pilishegyi János szervezte meg az intézmény terhesgondozóját 25 évvel ezelőtt, s azóta is dacol az újabb és újabb, sokszor lázálomba illő átszervezési ötletekkel. Azóta a gondozó megkopott, így nagy segítséget jelentett, hogy a polgármester és a hivatal jóvoltából elkezdhették a munkát. A főorvos – hagyományteremtő szándékkal – szobrot is adományozott Bús Balázsnak, jelezve, hogy a tanulmánymunka egy szoborcsoport, így "van még mód megjutalmazni azokat, akik sokat tettek-tesznek az osztályért, a kórházért".

A főorvos érdeklődésünkre elmondta: intézményükben központi terhesgondozó működik. Míg másutt általában szakrendelőkhöz kapcsolták a terhesgondozást, ők az első perctől fogva végig menedzselik a kismamákat. Nem is jellemző, hogy a nők szülésznőt választanának orvos helyett  –  így szocializálódtunk, fogalmazott a főorvos.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink