hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ápolók Nemzetközi Napja: Egészséget mindenkinek!

Florence Nightingale születésének évfordulóján, május 12-én ünnepli a világ az Ápolók Nemzetközi Napját. A Népszava írása.

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsának (ICN) erre a napra kiadott idei jelmondata: „Egészséget mindenkinek!”

A deklaráció, hogy az egészségügyi ellátásnak a lehető legközelebb kell lennie az emberek lakóhelyéhez, először a Szovjetunióban, Alma Atában, 1978 szeptemberében nagy nemzetközi érdeklődés mellett megrendezett konferencián hangzott el. Az elmúlt 41 év alatt cseppet sem csökkent a felhívás jelentősége, de néhány ország, így Magyarország is elegánsan túllépett az ajánlásokon. Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász szerint 2019-ben az eddigi legrosszabb besorolást kapta egészségügyünk az európai fogyasztói index összevetésében. Ez az európai 33. hely a 35-ből.
 
A nemzetközi szervezet 2019-ben felhívja a világ ápolóinak figyelmét, hogy „jól nézzenek körül országaikban. Hívják fel a figyelmet az elesettekre, a reménynélküliekre, a képességeiket vesztettekre és az ismeretek hiányában szenvedőkre. Mert nekik is joguk van az egészséghez és a jólléthez.” A nemzetközi szervezet emellett azt is elvárja, hogy az ápolók legyenek ott az egészségügyi szolgáltatásokról hozott döntéshozatalnál, a szakpolitikai vezetésben. Mi erre a válasz? Magyarországnak nincs országos főápolója.
 
A Magyar Szakdolgozói Kamarának nem sikerül lényegi áttörést elérni az ápolók megbecsülésében. Mióta is kiabálnak? Eközben a szakképzés teljesen amortizálódott. Híre-hamva sincs az egykor kiváló szakközépiskoláknak, egy kalapba kerültek a tetőfedőkkel. A jelentős ösztöndíjjal kiképzett „kiterjesztett hatáskörű ápolók”, akiknek az orvosi munka részbeni kiváltása a feladatuk, lényegében törvénytelenül, szakmailag érvényes felhatalmazás nélkül működnek.

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsának etikai kódexe kimondja, hogy az ápolásban a "kulturális jogokat, az élethez és a választáshoz való jogot, a méltóságot és a tisztelettel való bánásmódot biztosítani kell. Az ápolók egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak az egyénnek, a családnak és a közösségnek, és összehangolják szolgáltatásaikat a kapcsolódó csoportokkal.” Az Egészséget mindenkinek! felhívás 2019-ben azt jelenti, hogy az egészségnek elérhetővé kell válnia egy adott ország minden állampolgára számára. A népegészségüggyel való törődéssel Magyarország adósa maradt állampolgárainak.

Rozsos Erzsébet ápolásetikus írását a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink